Как да гласувате, ако нямате лична карта? 09.05 | 13:50

МВР въвежда специална организация за издаването на документи заради изборите

От Ралица Стоянова

МВР въвежда специална организация за издаването на документи заради изборите, съобщават от ведомството.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение за изгубен документ. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден утре (10 май) ще бъде давано необходимото удостоверение, с което да гласуват.

За издаването на удостоверение всеки лично подава искане всеки ден до 11 май от 8.30 ч. до 17.30 ч. и в деня на вота от 8.00 ч. до 17.00 ч. Удостоверенията за упражняване правото на глас в изборния ден се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация, служи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден.

Водещи

Най-четени