Как да направим най-нещастната нация в света малко по-щастлива 17.01 | 13:23

Ключът е да се научим да бъдем уязвими, казва американски професор

От Нели Минчева

Как да бъдем по-щастливи, когато живеем в общество, самоопределящо се като едно от най-нещастните на планетата?

Като се научим да бъдем щастливи със себе си, отговаря американският проф. Брене Браун, която е посветила последните десет години от живота си на едно психологическо и емоционално проучване на човешката същност.

Браун е преподавател в Хюстънския университет и се е отдала на социалните науки. Нейната рецепта за това как да бъдем по-щастливи е отправена към американското общество, но трудът й има универсална стойност и може да послужи на всеки един "нещастен" българин.

"Ключът е да се научим да бъдем уязвими", споделя Браун в книгите си "Даровете на несъвършенството", "Борбата да си пълноценен" и "Връзки".

"Уязвимостта е в основата както на страха и срама, така и на човешкото щастие. В стремежа си да бъдем перфектни, ние опитваме да изолираме негативните емоции, но заедно с тях изолираме и положителните, което ни причинява депресия."

"Когато изолираме щастието, ние се обръщаме към парите, храната и лекарствата. Затова и днешното поколение в САЩ е най-задлъжнялото, затлъстялото, пристрастено и третирано с медикаменти поколение в историята."

Браун намира приложение на своята теория и в политическия живот. Спекулативното говорене и безкрайните обвинения също са вследствие от вътрешната нестабилност на държавниците.

"Опитваме се да направим несигурното сигурно. Дори и в политиката няма дискурс, има само обвиняване. А обвиняването в психологията е определено като начин да освободиш гнева си и негативната енергия", обяснява американският учен.

Според нея още по-голямата грешка на съвременното общество е, че налага този начин на мислене върху децата, с което обрича бъдещето.

"Нашата задача не е да ги направим перфектни, да ги вкараме в отбора по тенис до пети клас, а в седми да са в Йейл. Работата ни е да ги погледнем и да им кажем: "Ти си несъвършен, подготвен да се бориш и си достоен да бъдеш обичан."

Нейният съвет към всички хора е да се оставят да бъдат уязвими, защото само тогава ще могат да създадат условия да бъдат щастливи.

"Трябва да се оставим да бъдем виждани, виждани дълбоко, да сме уязвими. Да обичаме с цялото си сърце, без да имаме гаранции. Вместо да се страхуваме от катастрофата, която може да ни докара една луда любов, да й се насладим. Трябва да вярваме, че сме пълноценни", завършва Браун.

Водещи

Най-четени