Как математиката да стане по-лесна и интересна 07.10 | 17:01

С нова методология на преподаване, която ще бъде разработена

От Кремена Бедерева

Разработва се нова методология на преподаване, която ще направи математиката по-лесна и по-интересна за изучаване за учениците, съобщи съветникът на министъра на образованието Кирчо Атанасов.

Той участва в лагер-школа за изявени деца в областта на математиката и информатиката, която се провежда в СОК "Камчия" край Варна. Атанасов посочи, че курсът за учениците, които са печелили различни награди в национални и международни състезания, е по инициатива на министерството, допълва БТА.

Лектори са изявени български учени от Софийския университет и БАН. Освен децата в едноседмичния лагер участват и техните учители. В страната има прекрасна система за откриване и развитие на талантливите ученици, допълни академик Петър Кендеров, председател на Съюза на математиците в България.

Той посочи, че в разработването на новата методология за преподаване на тази дисциплина активно участват членовете на Съюза. Кендеров посочи, че през лятото на следващата година страната ни ще бъде домакин на две големи състезания – Балканиада по математика и по информатика.

Участниците в лагер-школата в СОК "Камчия" се срещнаха и със сина на създателя на компютъра Джон Атанасов. Джон Атанасов-син пристигна заедно със семейството си.

Пред медиите той сподели, че вече вижда дух на предприемачество в българското общество, което е успяло да излезе от рамките на социалистическата скованост.

Според Атанасов потенциалът, който има страната в областта на информатиката, е много голям. Като доказателство той посочи участниците в научните конференции, на които е присъствал, докато е бил в България.

Водещи

Най-четени