Как политическите лидери коментираха ситуацията у нас 29.03 | 14:59

Министър-председателят в оставка акад. Николай Денков заяви в петък, че дневният ред на обществото в момента зависи от действията на президента. "Него питайте какво следва", обърна се към журналисти Денков.

От iNews.bg

Политическата ситуация у нас се променя с всеки изминал ден. Страната е на крачка от нови избори, но все още няма яснота кога ще са те, както и кога ще е факт служебното правителство. Ето и как политическите фигури коментираха актуалната обстановка.

Президентът Румен Радев проведе в четвъртък консултации с някои от потенциалните кандидати за служебен министър-председател. В петък той заяви, че опциите са изключително стеснени. "Виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности. Винаги, когато един избор е лимитиран, той не може да доведе до най-добрия възможен развой", заяви президентът пред журналисти.

След като в четвъртък Радев връчи на ИТН третия проучвателен мандат, а само след няколко секунди те му върнаха папката, президентът обяви, че стартира разговорите с потенциалните кандидати за служебни премиери. В рамките на няколко часа в четвъртък на "Дондуков" 2 за среща с Радев пристигнаха председателят на Народното събрание Росен Желязков, управителят на БНБ Димитър Радев и председателят на Сметната палата Димитър Главчев. Срещите продължиха и днес.

Министър-председателят в оставка акад. Николай Денков заяви в петък, че дневният ред на обществото в момента зависи от действията на президента. "Него питайте какво следва", обърна се към журналисти Денков.

Министърът на външните работи и вицепремиер в оставка Мария Габриел също коментира политическата ситуация у нас. "В полза на държавата е да няма безвремие. Но това не означава да бъдат претупвани неща или да няма много голяма яснота за следващите стъпки", каза Габриел.

Попитана би ли останала на поста външен министър в служебното правителство, ако ѝ бъде предложено, Габриел отговори, че това, което знае е, че до последния ден ще бъде външен министър на настоящето правителство и ще си върши съвестно работата.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира случващото се у нас и определи Радев като "отговорен". "Мераклии за премиери винаги ще се намерят. Аз мисля, че президентът е отговорен човек и на него може в случая да се разчита да не влезем в такава колизия, каквато искаме да се страхуваме всички", каза Борисов.

Министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов заяви, че изборите трябва да бъдат честни и почтени.

"На който и да му се наложи да организира избори, основното нещо, което трябва да свърши, е да бъдат честни и почтени", каза пред журналисти Стоянов.

"Който и да е министър на вътрешните работи в ситуацията, в която предстоят избори, трябва да гарантира сигурността", подчерта той.

Водещи

Най-четени