Как реагират инвеститорите в период на криза? 14.11 | 13:36

От iNews.bg

Покачването на цените на строителните материали създаде несигурност в инвеститори, строители и банковите институции. Ситуацията се усложнява и от галопиращата инфлация, както и несигурността за края на продължаващата война в Украйна. Как реагират инвеститорите и какви са вариантите, които избират най-често - анализира генералният мениджър на NovaCity Group Диляна Христова.

2381054

Индексации в договорите за строителство

Едно от решенията, към които се насочиха както строители, така и инвеститори, след няколко месеца на адаптиране, е индексация в договорите за строителство чрез въвеждане на определен механизъм – новост за всички страни в процеса. След като двете страни се договорят, условията на индексация трябва да бъдат приети и от банката, финансираща проекта.

Изплащане на неустойки и прекратяване на договора

Що се отнася до договорните отношения между инвеститор и купувач, различните инвеститори реагират по различен начин. Някои залагат риска от покачване на цените на материалите още в началото при подписване на предварителния договор. Това рефлектира и върху двете страни в процеса, защото точната промяна на себестойността е трудно предвидима.

По-неприятните за купувача варианти са изплащане на неустойка и прекратяване на договора от страна на инвеститора. В някои случаи това е по-малка загуба за инвеститора, отколкото да продаде на цената, на която е подписал предварителен договор. Други инвеститори поискаха увеличение на продажната цена на вече сключени договори. Тези два варианта не са предпочитани, защото вредят на името на фирмата и някои инвеститори предпочетоха да преглътнат загубата, но да запазят добрите отношения с клиентите си. Важно е да се отбележи, че несигурността не се изразява само в покачване на цените на строителните материали, но в галопиращата инфлация, както и множество допълнителни разходи, съпътстващи строителството – увеличението на цената на електроенергията, покачване на работните заплати в сектора и др.

Кой е по-предпочитаният вариант?

Когато инвеститорът има финансова възможност, се опитва в началото на строителството да продаде минимален брой жилища или изобщо да не продава. След като вече сградата бъде завършена и въведена в експлоатация, строителят има яснота колко е строителната себестойност на квадратен метър. Тогава той вече може да направи адекватно ценообразуване на продукта, който излиза на пазара и съответно да го продаде. Статистиката сочи, че когато става дума за малък проект - 10-20 апартамента, инвеститорът може и да си позволи да изчака и да намери клиенти, които биха се съгласили на индексация. Но когато казусът се отнася за 100 - 150 апартамента в сграда, е доста трудно да намериш такива купувачи, а не е редно едни предварителни договори да се сключват с индексация, а други – без. Всички клиенти трябва да са при равни условия.

Законови промени

 Кризата наложи дори спешни законови промени и по-конкретно в Закона за обществените поръчки. За момента те се отнасят само за строителните материали, но браншът обмисля индексиране и на цените на електроенергията и дори на Фонд "работна заплата”. Промяната се случи след зачестилия отказ на фирми в договори на обществени поръчки, да изпълнят задълженията си. Следващата стъпка е да бъде приложено и в частния сектор, който в момента се саморегулира.

Водещи

Най-четени