Как се оцелява с 60 лева на месец 04.03 | 12:17

Младо момче и болната му майка едвам връзват двата края

От Теодора Кокаланова

17-годишният Мартин от Горна Оряховица и болната му майка Маргарита са принудени да свързват двата края с 60 лв. на месец. Единствените доходи на семейството са детските надбавки от 35 лв. и 25 лв. от стипендията за отличен успех на младежа, който учи в Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Михайло Ломоносов".

Всеки ден Мартин изминава повече от 5 км пеша, за да влезе в час. Въпреки това младежът мечтае да учи графичен дизайн. Разбира от компютри и владее добре английски.

Родителите на Мартин са разделени отдавна. С майка му живеят в едностайно общинско жилище в квартал "Захарни заводи". Заради заболяването си – ревматоиден артрит, жената е съкратена и не е желана никъде на работа. 60-годишната Маргарита не е плащала здравните си осигуровки, затова не може да бъде освидетелствана от ТЕЛК и да получи пенсия по болест.

Детските им стигат колкото да си платят наема от 20 лв. и сметките за ток и вода. Със стипендията момчето купува храна, но често се случва приятели и добри хора да им оказват финансова помощ, признава Мартин.

Съдбата на семейството трогнала младежите от местната благотворителна организация "С вяра в доброто". Оттам осигурили хранителни продукти и дърва за огрев. Включили момчето в социална инициатива, за да получава всеки ден закуска от местна пекарна. Купили и декодер, за да могат Мартин и майка му да гледат телевизия.

Най-голямата мечта на 11-класника е да намери пари за лечение на майка си, чието заболяване прогресира с всеки изминал ден. Отскоро той се е присъединил към доброволците в местната благотворителна организация, за да помага на хора с неговата съдба, пише в. "24 часа".

Водещи

Най-четени