Как се разкопава късноантична крепост край Попово 11.10 | 20:19

Разрушават се непроучени културни пластове. Археологът Никола Русе алармира, че му е отнета възможността за спасителни разкопки

От Филипа Тодева

Допуска се нерагламентирана изкопна дейност в късноантичната крепост "Ковачевско кале”. Това съобщи за iNews Никола Русев, главен уредник от 2005 г. в отдел "Археология” при Общинския исторически музей – Попово. Още на 18 септември при посещението си установява, че багерите копаят незаконно обекта, чиито територии би трябвало да са защитени.

Това се случва заради изпълнението на инвестиционно намерение по проект "Обособяване на късноантичната крепост "Ковачевско кале” като атрактивен туристически комплекс”, финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013”.

Според закона би следвало да е забранено всяко строителство с изключение на консервационно-реставрационни работи или за осигуряване на достъп и обслужване на посетителите – алеи, функционално осветление и пр.

Тези дейности е задължително да се извършват в присъствието и под ръководството на археолог, след необходимите археологически проучвания.

"Притиснати от сроковете за изпълнение на проекта, следвайки нареждане, група работници са започнали изкопни дейности в зоната на Западната порта на крепостта, непосредствено зад кула №12, без присъствието и разрешението на археолог. Разкопаната пръст, съдържаща деструкции, отухлени мазилки, битова керамика и животински кости, е изхвърлена на територията на крепостта, погребвайки все още непроучени културни пластове. В нея са открити и няколко находки, представляващи цял хромелен камък и бронзова монета, отсечена в края на ІV в., а вероятно много други малки находки са изгубени", пише Никола Русев до МВР.

В същото време, отново във връзка с изпълнението на проекта, се работи и в имот, разположен непосредствено западно от крепостта, който влиза в охранителната зона на недвижимата културна ценност, където е разрешено изграждането на минимална туристическа инфраструктура, обслужваща посетителите.

Посочената дейност, съгласно протокола, одобрен от министъра на културата, трябва да се извърши след провеждане на предварително археологическо проучване на терените, които ще бъдат засегнати.

Изкопните и строителните дейности вече са спрени. На подадените от Русев сигнали до инж. Димитрина Николова, главен директор и началник на отдел "Недвижимо наследство” към главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство”, има отговор.

В края на следващата седмица ще има проверка на комисия на инспектората към МК, която може да наложи забрана или предписания по отношение на нерегламентираните изкопни работи.

Информацията по случая е предадена от полицията на Окръжна прокуратура.

Водещи

Най-четени