Как се разпределят делата у нас 02.12 | 09:18

Усещане, че делата се разпределят нечестно е ужасно за съдебната система, смята Нели Куцкова

От Кремена Бедерева

"Въз основа на детайлния доклад от проверката миналата седмица, можем спокойно да твърдим, че е много лесно изборът да бъде манипулиран. Това технически е възможно – натискате бутона толкова пъти, докато се падне "удобния” съдия. Това е напълно възможно. С тази система въз основа на техническия доклад е много лесно да не остане следа”.

Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на Българската асоциация на софтуерните компании Явор Джонев. Той обаче отрече твърденията, че е спирал интернетът по време на избора на конкретния съдия, разпределен за делото КТБ.

"Всеобщото усещане, че делата се разпределят нечестно е ужасно за съдебната система и за гражданите, защото никой вече няма да вярва, че делото му е разпределено по някакъв почтен начин”, коментира говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова.

По думите й обаче огромна част от колегите, които работят в съда, не манипулират системата. "Те сега се чувстват съучастници в едва ли не престъпление без да са виновни”, добави Куцкова.

"ВСС е абсолютно задължен да провери този случай, защото когато чисто превантивно обръщахме внимание и молехме той да бъде проверен, никой не ни обръщаше внимание”, каза още говорителят на Съюза на съдиите в България.

Тя припомни случай от миналата година, когато комисия е написала 75 страници доклад с участието на членове от ВСС за продукта Low Choice. "Изводите бяха същите. Тези страници бяха приети за сведение и нищо не последва”, поясни тя.

"Има публичен списък на разпределението на делата. Той се вижда в интернет и само това дело липсваше в протокола и след отвода на съдия и след повторния избор, той се появи. Но е необходима специална техническа експертиза, за да се открият такива следи”, категоричен бе зам.-председателят на Българската асоциация на софтуерните компании Явор Джонев.

Водещи

Най-четени