Как социолози и телевизии нарушават закона 31.10 | 11:03

Договорите за паралелните преброявания се оказват незаконни

От Филипа Тодева

Всички нарушаваме закона и всички се правим, че не го нарушаваме.

Това заяви Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" на Втората национална конференция по изборни системи, която се провежда с медийното партньорство на iNews.

Димитрова обясни, че въпросното нарушение касае договорите, които телевизиите сключват със социологическите агенции за данни от паралелно преброяване в деня на изборите.

В самия ден се извършват изследвания от типа екзит пол пред изборните секции. Те се съобщават около 19:00-20:00 часа, два часа по-късно излизат данните от паралелното преброяване.

"На какво основание ние съобщаваме данните от паралелното преброяване. На единственото основание, че се правим, че не забелязваме нарушаването на закона", каза тя. 

По думите й договорите се сключват въз основа на несъществуващ текст от закона. Димитрова предложи в закона да бъде разписано, че само в регистрираната извадка ще имат право да присъстват представители на социологическите агенции, без право на глас.

"Пред годините сме се правили на всякакви "червени шапчици"..., това е и корупционна практика", каза тя, като призна, че представителите на агенции са се представяли като застъпници.

Според нея броенето на самите бюлетини трябва да става пред отворени врати. "В България няма по-секретно нещо от броенето на бюлетините", отбеляза тя.

Водещи