Как така в условия на криза оборотът расте? 16.01 | 14:32

НАП отчита 1,3 млрд. лв. повишение в търговските обороти през декември

От Любомир Тасев

Ръст на търговските обороти в страната, в сравнение със същия период на 2009 година, е регистрирала Националната агенция за приходите през декември, предаде БТА.

Със 708 млн. лв. се е увеличила декларираната данъчна основа на облагаеми с ДДС доставки за последния месец на 2010 г. спрямо същия период на предходната година, съобщиха от агенцията.

Изчисленията се базират на данните от подадените справки-декларации в НАП от фирмите, регистрирани по ДДС до 14 януари 2011 г.

Според финансовата информация данъчната основа на облагаемите с ДДС доставки в последния месец на 2010 г. е в размер на 16,5 млрд. лв., докато за същото време през 2009 година е била 15,2 млрд. лв.

Ръстът на декларирания оборот на месечна база, спрямо ноември 2010 г., е с над един милиард и 300 милиона лева.

За положителната тенденция принос има и това, че през декември, когато са коледните и новогодишните празници, са отчетени най-високите за годината търговски обороти.

От НАП смятат, че положителните резултати се дължат най-вече на засиления контрол и повечкото ревизии.

След акциите през летните месеци от агенцията отчетоха допълнителен оборот за над 4,5 млн. лева.

Продължават и проверките на собствениците на наблюдаваните по Черноморието заведения, както и на застрахователни агенти, футболни съдии, зъболекари, собственици на луксозни имоти, поп и фолк изпълнители и други.

Водещи

Най-четени