Как човек забравя 7-годишен прокурорски мандат? 27.01 | 15:15

...или показанията на Никола Филчев по делото "Октопод“

От Филипа Тодева

Кой е Никола Филчев?! На вас може би ви е известно. Но самият Филчев се оказа човек, който не си спомня да е бил главен прокурор – дали от амнезия, дали от личен интерес. Обществото обаче много добре си спомня неговия 7-годишен мандат, който започна на 18 февруари 1999 година.

Никола Филчев е една от многото противоречиви фигури в преходната история на българското правораздаване.

След изтичането на мандата му в началото на 2006 г. бе изпратен като посланик в Казахстан, въпреки появилите се силни обществени резерви спрямо него. Две години по-късно Филчев поиска мандата му като посланик да бъде прекратен предсрочно по лични причини.

Освободен е от поста с указ на президента през януари 2009 г. Но не за дипломатическата му кариера ще напомним днес, а за един стар и малко позабравен случай.

Името му все още се спряга в убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева и в поръчката на убийството на прокурора Николай Колев.

Чуха се твърдения на съпругата на Колев, според които прокурори от близкия му кръг са оказвали натиск върху различни хора да лъжесвидетелстват за тези убийства. Друг свидетел по делото - Пламен Симов, каза, че убийството на ямболската адвокатка е извършено от Никола Филчев, в пристъп на циклофренична депресия и това е било мнението на убития прокурор Николай Колев.

Според доказателства на Колев адвокатката Георгиева е трябвало да предаде на Филчев 150 000 долара за осуетяване на наказателно преследване, но вероятно тя се е опитала да го изнудва със записи на разговори и той, поради заболяванията, които е имал - циклофрения, прераснала в параноидална шизофрения, я е убил със сатър.

Точно този стар случай беше отново подхванат в ново дело. Този път става дума за делото "Октопод", обвиняем по което е бившият съветник на Петко Сертов в ДАНС и бивша барета - Алексей Петров.

Вчера (26 януари) Едвин Сугарев даде показания по делото в съда. Според Сугарев организатор на убийството на прокурора Николай Колев е Алексей Петров, а поръчителят – Филчев. В тази теза е уверена и съпругата на убития обвинител.

Причината за твърденията на Сугарев е, че малко преди смъртта си Николай Колев му е споделял, че се притеснява от Алексей Петров и за живота си, като е ходел с охрана.

Бившият главен прокурор обаче не помни да е имало такова нещо. Отново вчера той втрещи съда със странното си и на моменти налудничаво поведение. На моменти наистина изглеждаше така, сякаш не помни мандата си. А би трябвало човек от системата да знае какво и как се държи уважение на съда.

За него делото "Октопод" е "голям балон, който ще похвърчи малко във въздуха, после ще падне и никога няма да се вдигне отново". Той не познавал никого от подсъдимите и не знаел защо е привикан в съда.

Естествено, Филчев отрича да е имал някакви близки запознанства с екссъветника от ДАНС. Той призна, че познава бившата барета по служебни поводи и са имали само няколко срещи в столичен ресторант.

И според неговите показания, двамата си приказвали за покупка на недвижим имот. Показанията на Филчев и ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на НСС, се разминават.

И не е ясно досега кой от двамата лъже. Именно Атанасов определи Алексей Петров като връзката между Никола Филчев и Георги Първанов. Самият Филчев избяга от журналистите, но вече не твърдеше, че не помни да е бил главен прокурор. Делото продължава, възможно е да си спомни...

Най-четени