Как ще ни оправи служебното правителство за 40 дни 01.04 | 15:22

Действията, които служебното правителство се кани да предприема, са разделени в четири отделни приоритета

От Кремена Бедерева

Дни преди изборите служебният кабинет, начело със служебния министър-председател Марин Райков, обяви на сайта на Министерски съвет приоритети и задачите си.

Действията, които служебното правителство се кани да предприема, са разделени в четири отделни приоритета.

Като първа задача правителството си поставя институционалната, финансовата, икономическата и социалната стабилност. В този приоритет влиза осигуряването на ефективната работа на всички държавни институции. Особено внимание към изпълнение на бюджета за 2013 г., използване на възможни резерви в бюджета за предприемане на мерки за подкрепа на най-уязвимите групи в обществото; прилагане на мерки за ограничаване на ръста на безработицата; подкрепа за малките и средните предприятия за създаване на работни места, инвестиции.

В социалната сфера служебното правителство планира:

- Осигуряване на редовно изплащане на социалните плащания в установените срокове.

- Надграждане на мерки за ограничаване ръста на безработицата и създаване на условия за разкриване на устойчиви работни места.

- Изплащане на предвиденото в Закона за бюджета увеличение на пенсиите от 1 април.

- Адаптиране на преквалификационни програми към потребностите на бизнеса по региони и сектори.

- Възстановяване на тристранния диалог в НСТС в търсене на работещи решения.

- Ограничаване на недекларираната заетост, намаляване на нарушенията на трудовото законодателство и активно прилагане на гъвкавите форми на заетост.

Служебното правителство планува в областта на енергетиката, икономиката, транспорта, екологията и иновациите пълна международна проверка на енергетиката по цялата верига производство-пренос-разпределение, включително международен. Резултатите от проверките ще бъдат публично оповестени, обещават от служебното правителство.

В плана влиза и изготвяне на национален план и създаване на единна структура за управление на мащабна програма за енергийна ефективност за следващия програмен период.

Спешно приемане необходимите наредби, свързани с либерализирането на енергийния пазар с механизми за защита на най-уязвимите. Препоръки за опростяване и стандартизиране на фактурите за ел. енергия. Мерки за подобряване дейността на ДКЕВР като ефективен и силен регулатор.

Служебното правителство планира и подкрепа на малките и средните предприятия за създаване на работни места и инвестиции. Изплащане на дължимите от правителството средства към малките и средните предприятия.

В плана на служебния кабинет е и да продължи работата по стратегически важни законопроекти (фокус върху малките и средните предприятия, Закон за иновациите). Контрол на състоянието на големите държавни компании, които са в критично състояние, като БДЖ, ВМЗ, Мини Марица Изток.

Продължаване работата по определяне на режимите в защитените зони, както и за определяне на местоположението на пясъчните дюни. Изготвяне на национален план и създаване на единна структура за управление на мащабна програма за енергийна ефективност за следващия програмен период.

Служебното правителство планува и въвеждане на "златен стандарт", като целта е на изрядните данъкоплатци да се възстановява ДДС до 10 дни без изчакване.

Ускорено приоритетно въвеждане на POS терминали от бюджетните организации, които събират суми от значителен брой физически и/или юридически лица за предоставяните от тях административни услуги. Работа по структуриране на иновационната екосистема.

Изготвяне на национален план за развитие на електронно правителство и разработване на е-услуги. Осигуряване на необходимите средства за изплащане на предвиденото в Закона за държавното обществено осигуряване за 2013 година и респективно в Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 година увеличение на пенсиите от 1 април. 

Правителството също така ще се погрижи за възстановяването на разрушената връзка между бизнес и образование. За тази цел сред приоритетите му е подготовката на изменение и допълнение в Закона за професионалното образовние.

Подготовката и провеждането на матурите също ще е основна задача на хората на Райков. Това беше обещано и от просветния министър Николай Милошев.

В сферата на сигурността, вътрешния ред и правосъдието правителството ще се фокусира в приемането на стратегически законопроекти. Фокусът основно ще падне върху малките и средните предприятия, Закона за иновациите, промени за въвеждане на оценка на въздействието на нормативни актове.

Кабинетът активно ще подкрепя и кандидатурите на българските градове за европейска културна столица.

Също така ще бъде финализирана Националната стратегия за развитие на изкуствата, културното наследство, културните и творчески индустрии и културния туризъм, разработвана с активно гражданско участие.

Сред приоритетите във външната политика са продължаването на преговорите за добросъседство с Македония, както и отстояване на българските позиции в институциите на ЕС, НАТО и всички международни организации. 

Правителството обещава да бъде разработена и концепция за определяне на приоритетните спортове за страната.

Във връзка с главната си задача – организацията на изборите, кабинетът са ангажира да изчисти списъците на ГРАО и да създаде Граждански борд за свободни и честни избори към премиера.

Също така ще бъде организирана информационна кампания за българите зад граница за това как могат да гласуват в чужбина. От кабинета обещават да направят всичко възможно за участие на вота на нашенците зад граница.

За да се  избегнат грешките при настоящия вот, ще бъде направен анализ какво е сбъркано при организацията на предишните избори.

В сферата на усвояването на евросредствата кабинетът ще продължи неотклонните усилия по изграждането на национални инфраструктурни проекти, като Дунав Мост 2, железопътни инфраструктурни проекти, "Тракия", "Струма", "Марица" и др.

Водещи

Най-четени