Каква е разликата между белите и кафявите яйца 01.05 | 11:59

В Европа консумацията е 60 на 40 в полза на кафявите, а в България те дори имат още по-голям дял.

От iNews.bg

Само две птицеферми в България произвеждат бели яйца от породата кокошки "Бял легхорн" (Leghorn), но те работят предимно за износ. Белите се търсят у нас по-масово единствено по Великден по простата причина, че според домакините боята хваща по-добре и яйцата стават по-красиви.

В Европа консумацията е 60 на 40 в полза на кафявите, а в България те дори имат още по-голям дял.

Как наричат най-здравото великденско яйце в различните части на България?

Да възродим традицията: Магията на Лазаровден

Събития около 6 май -къде, какво може да видите

От тефтера на баба: Традиционна българска рецепта за телешко месо за Великден

Възкресение на вкуса: 3 бабини рецепти за обяд на Гергьовден

Ползите от хапването на левурда + РЕЦЕПТА за салата

Бърза, лесна и бюджетна супа от коприва

Вълнуващи начини да забавлявате децата си по време на Великденските празници

Във вкусовите им качества обаче няма никаква разлика, твърдят производители.

"По отношение на отглеждането няма кой знае какви съществени различия. Белите кокошки са по-темпераментни, но ядат по-малко фураж и са по-рентабилни за отглеждане. У нас обаче се предпочитат кафявите яйца и затова бизнесът набляга повече на породата Lohman Brown, няма друга причина", казва Ивайло Гълъбов - председател на Съюза на птицевъдите в България.

Същото споделя и Даниел Божанков, който и председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство.

Вкусни великденски кифлички с квас, за които могат да помагат и децата

Прогнозират малко по-евтина великденска трапеза

Бързо, лесно, вкусно: Козунак с квас за Великден

"По великденските празници хората харесват и предпочитат бели заради боядисването, но през останалото време залагат на кафяви. В арабските държави традицията е основно да се консумират бели", казва той.

Радостин Лачов - производител, който отглежда 150 кокошки и от двата вида, обяснява, че белият легхорн освен по-темпераментна е и доста по-страхлива кокошка. Отглежда се най-вече за продажба, защото една кокошка върви около 30 лв., докато кафявите са по-евтини, пише "24 часа".

От тефтера на баба: Тайната как да варим яйцата за Великден без да се счупят

Възкресете традицията: Боядисване на яйца с естествени съставки


Той също е категоричен, че разлика във вкуса на яйцата няма. Той ги хранел по един и същ начин. Вкусова промяна според него може да се появи само ако някой реши да ги храни с различен фураж. Например кокошки, хранени с храна, богата на мазнини, произвеждат по-ароматни яйца, отколкото кокошките, хранени с по-ниско съдържание на мазнини.

Бира, вино? Идеалното алкохолно допълнение към вашата празнична трапеза за Великден и Гергьовден

Апетитни български подправки за великденско агнешко месо

От тефтера с рецептите на баба: Три вкусни варианта за козунак, които ще впечатлят вашите гости

Експерт изчисли колко ни излиза трапезата за Великден

Как нашите баби са боядисвали яйцата с продукти от природата





 

Водещи

Най-четени