Какви закони готви кабинетът „Борисов 2“ 03.02 | 14:32

Съдебната реформа на първо място в плана на правителството

От iNews.bg

Продължаването на съдебната реформа е приоритет в законодателната програма на правителството през първото полугодие на 2016 г. Това става ясно от приетата днес от правителството програма за първите шест месеца на 2016 г.

В нея са включени 73 проекта, като сред тях са предложения за промени в приоритетни за правителството области като правосъдието, сигурността, отбраната, образованието, земеделието, здравеопазването и др.

Със законопроектите, които ще предложи Министерството на правосъдието, ще продължи реформата в съдебната система. Ведомството разработва и ще представи в МС промени в Закона за съдебната власт, в Гражданския процесуален кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс.

С промени в Търговския закон МП ще се фокусира върху предотвратяването на злоупотреби чрез въвеждането на две последователни нотариални удостоверения – на подписа и съдържанието на документи, с които се прехвърля предприятието като съвкупност от права, задължения и фактически отношения на документи, с които се прехвърлят дружествени дялове и се вземат решения от Общите събрания на сътрудниците в ООД.

Вицепремиерът по координацията на европейските политики и институционалните въпроси трябва да представи законопроект за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Ключово е създаването на единен независим антикорупционен орган, който да обединява функциите на съществуващи звена с основна роля да извършва реални проверки на декларациите за имущество и интереси и да осъществява производства за установяване на конфликт на интереси.

Продължаване на административната реформа във вътрешното министерство ще гарантира законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР. С промените ще се прецизира действащата уредба и ще се създаде Държавно предприятие – Център за предоставяне на услуги.

Предвидено е и извеждане на Дирекция "Специална куриерска служба" и преминаването й в Държавна комисия за сигурност на информацията. Военното министерство работи по промени в законите за отбраната и въоръжените сили на Република България, за военната полиция и този за резерва и въоръжените сили.

Разгледаните на днешното правителствено заседание предложения за изменения в Закона за публичните финанси е сред проектите на Министерството на финансите.

Водещи

Най-четени