Какви ще са промените в изпитите след VII и X клас 08.09 | 10:10

Децата, които тази година ще бъдат в седми клас, ще държат изпит по български език и литература върху 20 български творби, а не върху 12, както беше досега

От iNews.bg

През започващата след дни учебна година изпитът за седмокласниците по български език и литература ще обхваща повече произведения, а десетокласниците за първи път ще полагат тестове от националното външно оценяване. Министерството на образованието публикува проектите за препитването в двата етапа за учебната 2019/2020 г.

Децата, които тази година ще бъдат в седми клас, ще държат изпит по български език и литература върху 20 български творби, а не върху 12, както беше досега. Причината е, че от 2019/20 г. тестът в частта му по литература ще измерва знанията, придобити не само в седми, а и в шести клас.

За следващата учебна година - 2020/21 г., материалът ще бъде разширен още, за да обхваща изпитът произведения, изучавани от пети до седми клас. Тези промени бяха обявени преди година, а тяхната цел е изпитът да измери знанията от целия прогимназиален етап на образование. След недоволство на родители от рязката промяна МОН реши да ги разсрочи във времето, пише "Сега".

Сред новите творби, върху които седмокласниците ще имат въпроси догодина, са: "Хубава си, моя горо" на Любен Каравелов, "Отечество любезно, как хубаво си ти!" на Иван Вазов, "Косачи" на Елин Пелин, "Художник" на Веселин Ханчев, главите "Представлението" и "Радини вълнения" от "Под игото" на Иван Вазов, "Братчетата на Гаврош" на Христо Смирненски и "Серафим" на Йордан Йовков.

Докато тестът по български за седмокласниците остава с 26 въпроса, този по математика ще е с 2 въпроса по-малко - 23 вместо тазгодишните 25.

25 български произведения пък ще обхваща изпитът за десетокласниците, които тази учебна година за първи път ще имат национално външно оценяване. Конспектът за изпита започва с "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, минава през родната литература от периода от Освобождението до Първата световна война, представена например с "Под игото" на Иван Вазов и "Бай Ганьо" на Алеко Константинов, и завършва с творби от след Втората световна война като "Тютюн" на Димитър Димов, "Нежната спирала" на Йордан Радичков и "Дърво без корен" на Николай Хайтов.

Сред другите творби на наши автори, върху които десетокласниците ще полагат тест, са "Изворът на Белоногата" на П. Р. Славейков, "Майце си", "Моята молитва", "Хаджи Димитър", "Обесването на Васил Левски" и "Странник" на Христо Ботев, "Левски" на Иван Вазов, главите "Гост", "Новата молитва на Марка" и "Пиянство на един народ" от "Под игото", "Cis moll" на П. П. Славейков, "Арменци", "Две хубави очи" и "В часа на синята мъгла" на Пейо Яворов, "Да се завърнеш…" на Д. Дебелянов и "Гераците" на Елин Пелин. Сред литературата между двете войни са "Септември" (Гео Милев), "Зимни вечери" (Хр. Смирненски), "Повест" (А. Далчев), "Индже" и "Албена" (Й. Йовков), "Писмо" ("Ти помниш ли...") (Н. Вапцаров).

Тестът ще включва общо 23 задачи, а времетраенето му ще е 90 минути (два слети учебни часа). 14 от задачите ще са с избираем отговор, 6 - с кратък свободен отговор, а една задача ще е за редактиране. Целта им ще е да установят степента на постигане на резултатите, заложени в учебните програми от целия първи гимназиален етап - VIII, IX и X клас. Една от задачите ще е с разширен свободен отговор, а последната ще е създаване на текст.

От МОН са посочили примерни въпроси за улеснение на учениците. Една от дадените задачи с избираем отговор е: "На кой ред е посочен синоним на фразеологичното словосъчетание минавам през сито и през решето? Възможните отговори са: минавам сух между капките, минавам през задната врата, минавам през иглени уши и минавам на втори план".

Друг примерен въпрос е през кой период е създадена творбата на Гео Милев "Септември" - през Възраждането, от Освобождението до Първата световна война, между двете световни войни или след Втората световна война. Примерна задача с разширен свободен отговор е да се напише теза в 4-5 изречения по следната тема за есе по граждански проблем: "Българската национална идентичност в глобалния свят".

Резултатът от изпита по български в края на X клас ще се вписва в удостоверението за завършен първи гимназиален етап и ще се изразява само с количествен показател - в брой точки, без да се приравнява към оценка. Въз основа на него, както и на този по математика, ще се извършва прием в 11-и клас на ученици, които са завършили първи гимназиален етап на средното образование в обединените училища. Това са бивши основни училища, в които от две години насам може да се учи до X клас. Промяната бе направена, за да се задържат повече деца в училище след VIII клас.

Изпитите по български и математика след 7 и 10 клас ще се проведат едновременно - на 9 и 11 юни 2020 година.

Водещи

Най-четени