Какво гласят новите промени за колите с катализатори 04.11 | 17:35

Остава отстъпката от 30% в данъка на автомобилите с катализатори, а за колите с евростандарти отстъпката ще е до 50 на сто

От Кремена Бедерева

Остава отстъпката от 30% в данъка на автомобилите с катализатори, а за колите с евростандарти отстъпката ще е до 50 на сто.

Това решиха депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси като приеха на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси.

Според промените превозните средства с до 101 конски сили, снабдени с катализатори, но неотговарящи на екологичните категории Евро 3, 4, 5, 6 или ЕЕV ще заплащат данъка с намаление от 30 на сто за 2014 г., 20 на сто - за 2015 г., и 10 на сто за 2016 г.

Превозните средства, които съответстват на евростандартите пък ще ползват намаление от 40 на сто за Евро 3 и 4 и 50 на сто за тези, съответстващи на Евро 5 и Евро 6. Същия процент намаление важи и за автобусите, товарните автомобили, влекачите с ремарке.

В Закона няма изискване за допълнително доказване дали автомобилите имат катализатори, това само се посочва в данъчната декларация, поясни след заседанието на комисията заместник-финансовият министър Людмила Петкова. Ще се изисква обаче документ за автомобилите с екологична категория.

Петкова посочи, че общините са уверили МФ, че всяка община извършва контрол дали автомобилите, ползващи отстъпка в данъка, наистина имат катализатори.

Според данни на Сдружението на общините, които обаче не са пълни, защото не са от всички 264 общини, около 30-40% от автомобилите са с катализатори, но не отговарят на евростандартите, коментира Петкова.

Водещи

Най-четени