Какво да направим, че да не ни откраднат радиото от колата 22.02 | 10:00

Вижте няколко леснопостижими препоръки, които можем да спазваме, за да не се окажем обрани от автоджамбазите

От Кремена Бедерева

Не оставяйте лаптопа си, панела на радиото или телефона си в колата. Това ще ви гарантира най-малкото спокойствие за вещите и колата ви. Тъй като именно тези предмети се оказват едни от най-привлекателните за автокрадците.

Също така те предпочитат чанти, торби или кутии, които биха могли да съдържат ценни вещи, пари, които биват оставени на видно място и са лесно достъпни. Бандитите проникват в колите чрез счупване на странични стъкла, отключване със специално подбрани ключове или други системи.

За да предотврати подобни кражби, които се разкриват трудно, полицията във Варна дава препоръки за мерки против кражби от автомобили, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Варна.

От полицията предупреждават, че крадците реализират престъпленията в спокойните часове на деня или през нощта, като често няма свидетели. Бандитите се отървават бързо от откраднатите предмети - продават ги на непознати лица или използват предварително изградени канали за укриването им. Престъпникът, извършващ престъплението има съучастници. Това прави рискът за него по-малък.

За да не станете жертва на такова престъпление и за да се радвате по-дълго на удоволствието да шофирате собствения си автомобил, трябва да имаме предвид следните препоръки:

Паркирайте колата си на добре осветени, многолюдни места и винаги при възможност на охраняеми паркинги и гаражи.

Не оставяйте в автомобила си на видно място скъпи вещи, кутии или опаковки. Крадците се чувстват задължени да проверят какво има вътре. Опасно е да се оставят в колата мобилни телефони, дипломатически куфарчета, дамски чанти.

Ако си купите радиокасетофон, изберете модел с падащ панел или го монтирайте в касета с релси, като го вземате със себе си, когато напускате колата.

Не оставяйте автомобила с работещ двигател и без надзор. В студените дни, не допускайте нуждата от време да се стопли колата Ви да Ви подведе, решавайки, че за кратко ще отсъствате. Автомобилът се превръща в лесна мишена, а всички документи и ценни предмети са в готовност вътре.

Борбата срещу престъпността е разностранна, полицията е само един от инструментите. В демократичното общество спазването на законите не се основава само на силата и принудата, а на активното участие на гражданите в създаването, спазването и развитието на правовия ред. Кражбите на вещи от леки автомобили са престъпления, които се реализират, тогава, когато са налице предпоставките за тях.

Когато в колата има оставена ценна вещ или нещо, което да загатва наличието на такава, тогава автомобилът влиза в полезрението на автокрадците и може да станете жертва на този род престъпление. Дамите трябва да са особено внимателни при оставянето на дамските си чанти в колата. Това е вещ, която обикновено съдържа ценни предмети и пари и, освен това, е лесно преносима.

Има определени места, на които крадците на вещи от автомобили концентрират своите действия. Това са районите около университетите, където има много и различни автомобили, управлявани от студенти. Много често, дошли на изпит от друг град, момчета и момичета използват автомобила за съхранение на всичко ненужно за самото посещение на университета, за да оставят преносимия компютър или навигацията.

Не винаги е достатъчно да ги скриете под седалката.

Понякога е точно обратното, ценните вещи биват потърсени точно там. Оживените локации, наситени със заведения за хранене и увеселителни такива, детски градини и ясли, които се посещават за кратко, стават любими като "месторабота” на крадците. Да бъдем отговорни и да поемем своята част от борбата за опазване на реда и спокойствието.

Когато избираме къде да паркираме, макар и трудно поради липсата на места, нека това да става само на регламентирани паркинги или разрешени от правилника за движение по пътищата позиции. Оставяйте автомобила, дори за кратко, така че да не възпрепятствате или да затруднявате движението на останалите участници. Така няма да създадете предпоставки за увреждане на превозното средство били то умишлено или не.

От всички нас зависи да ограничим условията и възможностите за извършване на престъпления. Областна дирекция на МВР в гр. Варна съвместно с общините в област Варна работят активно за изграждане на ефективна система за видеоконтрол и наблюдение.

Като целта е да се увеличи периметъра на охраняваните зони. Да погледнем престъпността и от другата страна. Всичко се заплаща. Но не само от крадците, или от пострадалите собственици. Плащаме всички ние.

Всичко счупено или откраднато се заплаща от цялото общество. С ограничаването на предпоставките, се ограничават и реално извършените престъпления.

Водещи