Какво да правим при земетресение? 22.05 | 15:04

Не изпадайте в паника, съветват властите

От Кремена Бедерева

Нощта беше тежка за много българи - земетресение събуди много хора в София, Перник и няколко други града.

Паниката завладя хората, които напуснаха домовете си и излязоха на улицата - някои пък отчаяно се качваха в колите си и тръгваха на някъде.

А всъщност знаем ли как да реагираме при земетресение и как възможно най-бързо и ефективно да осигурим безопасността си?

Ето някои основни правила за реакция при земен трус, предоставени от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерството на вътрешните работи (МВР).

Предварителна подготовка

- Открийте безопасните места, които са най-близо до дома, училището или работното място, намерете здрава стена;

- Ако имате сключена застраховка, вземете полицата с вас;

- Пригответе си топли дрехи и документи.

По време на земетресението

- Не изпадайте в паника;

- Придвижете се до безопасно място, клекнете, покрийте се и се дръжте;

- Не бягайте навън, освен ако можете да излезете на открито за не повече от 10 секунди;

- Ако сте в асансьор, спрете на най-близкия етаж и излезте, клекнете, покрийте се и се дръжте;

- Ако сте в автомобил, спрете отстрани на пътя и останете в превозното средство, докато спре трусът;

- Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи.

След земетресението

- Погрижете се за щетите и погасете евентуално възникналите малки пожари;

- Спрете централно водата, електричеството, газта и отоплението;

- Проверете съседите си;

- Евакуирайте се с най-необходимите неща - документи, телефон;

- Не влизайте обратно в сградата след края на първия трус, ако не е крайно наложително;

- Бъдете подготвени за вторични трусове.

Паниката около земетресението обаче има и своята весела страна. Хиляди интернет потребители побързаха да споделят вълненията, страховете си, а може би, и скривайки се зад хумора, се опитваха да се самоуспокоят, след силните трусове снощи в София и Перник.

"Какво правим първо при земетресение - пишем във Facebook" - статусите в социалните мрежи започнаха да валят още минути след трусовете снощи.

"Към 3 часа снощи влязох да пикая и се н...х", "Земетръсна нощ олюля земята. Разтрепериха ми се краката. Замота ми се главата. Пресъхна ми устата. Изтичах на тревата заедно с децата. Някой се провикна "Как е хавата?" - цепи ме главата. - Ходи в "Джумаята" и хапни от шкембе чорбата!", "И момчета, апелирам следващия път като решим да правим среднощен секс да се чуваме, и да определяме посоките кой клати от изток на запад и кой от север на юг, че влизаме в резонанс иначе, и гледай к'во стана" - не липсваше хумор сред интернет потребителите.

Народната "мъдрост" продължаваше ли продължаваше - докато едни стояха навън, ужасени и притеснени за себе си и семейството си, други постваха съобщения.

"Обърнахте го на Нова година тва‘ земетресение бе, мили хора", "Орките копаха прекалено алчно и прекалено надълбоко", "Винаги след земетресение се наблюдават така наречените интернет хулигани, които са проспали земетресението. So hardcore", "Така и така сме будни, дайте да ходим да сваляме правителството", "Само да не спрат нета, иначе да люлее колкото си иска", "Това, че домашните любимци усещат е някакъв мит - и котаракът, и жената проспаха първите трусове..."

Не липсваха и шеги с вечния град, подложен на майтапи - Перник, където всъщност и бе епицентърът на земетресението.

"В Перник търсели Рихтер. С винкели", "Масов побой в пернишка дискотека разлюля цяла България", "Перник отвръща на удара", ''Толкова време се ебавахте с Перник, сега Перник се ебава с вас", "Епицентърът на земетресението бил в Перник, защото там са най-яки".

"Оказа се, че Веселин Маринов влязъл в пернишка дискотека и искал да изпее най-новата си песен. Очевидци твърдят, че щом го съзрели, цялата тълпа наведнъж побягнала, създавайки магнитуд 5,6 по Рихтер!!!", шегуват се още в нета.

Земетресението събуди и хумористичните лафове ала Бойко Борисов - като Facebook фолклорът надмина себе си тази сутрин - "Фидосова била на дискотека в Перник, а МВР арестувало Рихтер, Медведев, Шпонхойер и Карник като главни заподозрени за земетресението, "Според президента Плевнелиев трусовете доказват, че България е Япония на Балканите", "Може да си лягате спокойно, каза Бойко Борисов по новините - епицентърът е заловен". 

"Явно единственото сериозно засегнато нещо от труса са мозъците на хората", опитва  се да внесе малко разум интернет потребител. Друг пък е по-оптимистичен - "Хубавото е, че най-накрая, след лятото на 94', се намери нещо, което посред нощ да ни изкара на улицата."

И докато в България успяваме някак си, било то с хумор в нета, било то с телефонни разговори през час с близките си, да се поуспокоим малко и да се надяваме, че всичко е свършило и подобна вечер няма да има, руски астролог прогнозира интензивна сеизмична активност около 4 юни.

Остава да се надяваме, че това няма да се случи и ще си останем само със смешките и забавните среднощни статуси из нета. 

Водещи

Най-четени