Какво да сготвим за празника, за да зарадваме близките си? 02.05 | 10:59

4-степенно меню за Великден

От iNews.bg

Освен че е християнски празник, Великден е и кулинарен празник. Трапезата е богата и красиво украсена.

Козунакът и боядисаните яйца задължително присъстват, защото червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът - неговото тяло.

Предлагаме ви 4 идеи за останалата част от празничното меню:

Картофена салата с краставица, варени яйца и сирене

Необходими продукти:

картофи - 1 кг

краставица - 2 броя

яйца - 4 броя

сирене - 300 грама

майонеза - 200 грама

кисело мляко - 200 грама

лимонов сок - 3 супени лъжици

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за картофена салата с краставица, варени яйца и сирене е да сварите добре картофите. Варите картофите без да ги белите предварително.

Картофите са достатъчно сварени, когато можете да забиете вилица в картофа. След като картофите са добре сварени ги обелвате и настъргвате в голяма купа, в която ще правите салатата на едро ренде. Посолявате и подправяте с лимоновия сок.

 

Върху настърганите и подправени със сол и лимон картофите настъргване последователно сиренето, краставиците и обелените варени яйца, като не разбърквате! Идеята е салатата да стане на "редове”.

Разбивате майонезата и киселото мляко, след което заливате картофената салата със сместа.

Оставяте салатата да постои 10-15 минути, за да се овкуси добре.

Картофената салата с краставица, варени яйца и сирене е готова за сервиране!

Специална агнешка супа за Великден

Необходими продукти:

агнешко месо - 1 кг с кости

моркови - 1 бр.

домати - 1 бр.

лук - 1 глава

сол

магданоз

джоджен

чер пипер

чубрица

лимони

фиде - по желание за гъстотата

олио - 1 - 2 с.л.

Начин на приготвяне:

Тази супа е специална, тъй като обикновено се приготвя за много важни и скъпи за нас гости. Това са хора, които не консумират агнешки дреболии.

Първо трябва да се заемете със сваряването на агнешкото месо. Преди това трябва да го измиете под течаща вода. Докато месото се вари, почиствайте пяната, която се образува на повърхността. Разбира се, след това бульонът се прецежда.

Докато месото се вари, почистете и нарежете зеленчуците. Морковът настържете, а останалите зеленчуци нарежете на ситно. В няколко лъжици олио запържете лука, а след това към него добавете моркова и домата. Добавете и малко от бульона.

След това добавете запържените зеленчуци към прецедения вече бульон. Прибавете и месото, нарязано на ситно. Овкусете с подправките и оставете да покъкри на умерен огън. Идва ред на фидето, готви се още няколко минути. Добавя се сок от половин лимон. При поднасяне супата се гарнира с пресен магданоз.

Тази агнешка супа е феноменално вкусна и трябва да я опитате.

Печено агнешко бутче с кафява захар и бяло вино

Необходими продукти:

1 бр. агнешко бутче (2,5 кг) или плешка (2 кг)

1 глава чесън

2 с. л. доматено пюре

1 с. л. горчица

1 ч. л. кафява захар

1 ч. ч. бяло вино

5-6 стръка прясна мащерка

1 ч. л. сол

1 ч. л. черен пипер

1 ч. л. червен пипер

100 мл. слънчогледово олио

Начин на приготвяне:

Измийте месото добре и го подсушете с кърпа. Направете малки прорези (около 20) по цялата повърхност на агнешкото месо с нож. Във всеки прорез пъхнете по половин скилидка чесън.

Смесете солта, черния пипер и червения пипер и ги втрийте в месото. Загрейте зехтина и добавете кафявата захар. Разбъркайте и изсипете доматеното пюре, горчицата и виното.

Оставете да къкри, докато се сгъсти, като разбърквате от време на време. Със сместа намажете месото от всички страни. Загрейте фурната до 240 °С на първото ниво.

Сложете на дъното на дълбока тава метална решетка за печене. Сипете в тавата 1 ч.ч. гореща вода и 5 с.л. слънчогледово олио. Покрийте тавата с фолио. Печете около 30 минути, след което намалете фурната на 180 °С и печете още 3 часа. Махнете фолиото и оставете фурната включена още 20 минути за апетитна коричка.

Великденски мъфини с цветя от захаросани моркови

/Рецептата е на Йоана Петрова от kulinarno-joana.com/

Освен обичайният у нас козунак, напоследък влиза и тенденция да се приготвят различни сладкиши с моркови. Следващото ни предложение е идея е именно за такъв десерт.

Продукти:

60 г смлени орехи

200 г настъргани моркови

2 яйца

120 мл прясно мляко, разбъркано с 1 супена лъжица пресен лимонов сок

200 г захар

100 мл олио

200 г брашно

1 чаена лъжица ванилова есенция

1 чаена лъжица настъргана кора от портокал

1/2 чаена лъжица сода бикарбонат

1 чаена лъжица бакпулвер

1/2 чаена лъжица сол

1 чаена лъжица канела

масло за намазване на формите

Фурната се нагрява на 180°C.

Форми за мъфини се намазват обилно с масло.

В купа се смесват настърганите моркови, млякото (което се пресякло след добавянето на лимоновият сок), олиото, захарта, яйцата, ванилията и портокаловата кора. Всичко се разбърква леко с дървена лъжица. Не се бие силно и не се бърка прекалено много, само докато се смесят съставките.

В отделна купа се пресяват брашното, канелата, солта, бакпулвера и содата. Добавят се към сместа с морковите. Отново се разбърква леко, докато всичко се смеси добре. Накрая се добавят орехите.

Формите за мъфини се напълват със сместа. Тъй като бухват по време на печенето е необходимо да се запълни 2/3 от обема им.

Пекат се в предварително нагрятата фурна за 18-20 минути. След като се извадят от фурната се оставят да постоят във формите за 10 минути.

С нож се минава по ръба на гнездата и мъфините се освобождават. Оставят се да изстинат напълно, преди да се покрият с глазурата.

За глазурата от крем сирене:

170 г крем сирене

2 супени лъжици меко масло

80 г пудра захар

Маслото и крем сиренето се разбиват с миксер, докато сместа стане гладка и кремообразна. Добавя се пудрата захар и разбиването продължава още 1 минута.

За захаросаните моркови:

200 г моркови

100 мл вода

100 г захар

1 чаена лъжица настъргана портокалова кора

Морковите се обелват и се нарязват на парчета по диагонал с дебелина 3 мм.

В малка тенджерка се слагат водата, захарта и портокаловата кора. Оставят се да заврат на умерен огън.

В захарния сироп се изсипват морковите, температурата на котлона се намаля и се оставят да се варят 20 минути.

Отцеждат се и се подреждат върху хартия за печене. Оставят се да изсъхнат за 1-2 часа.

Изстиналите мъфини се намазват с глазурата. Ако са доста бухнали, може да им изрежете върховете, за да подредите морковите отгоре.

Върху глазурата подредете захаросаните моркови във форма на цвете.

Как наричат най-здравото великденско яйце в различните части на България?

Да възродим традицията: Магията на Лазаровден

Събития около 6 май -къде, какво може да видите

От тефтера на баба: Традиционна българска рецепта за телешко месо за Великден

Възкресение на вкуса: 3 бабини рецепти за обяд на Гергьовден

Ползите от хапването на левурда + РЕЦЕПТА за салата

Бърза, лесна и бюджетна супа от коприва

Вълнуващи начини да забавлявате децата си по време на Великденските празници

Вкусни великденски кифлички с квас, за които могат да помагат и децата

Прогнозират малко по-евтина великденска трапеза

Бързо, лесно, вкусно: Козунак с квас за Великден

От тефтера на баба: Тайната как да варим яйцата за Великден без да се счупят

Възкресете традицията: Боядисване на яйца с естествени съставки

Бира, вино? Идеалното алкохолно допълнение към вашата празнична трапеза за Великден и Гергьовден

Апетитни български подправки за великденско агнешко месо

От тефтера с рецептите на баба: Три вкусни варианта за козунак, които ще впечатлят вашите гости

Експерт изчисли колко ни излиза трапезата за Великден

Как нашите баби са боядисвали яйцата с продукти от природата

 

Водещи

Най-четени