Какво е общото между Изборния кодекс и тоалетната хартия? 03.04 | 12:35

ГЕРБ и ДПС гласуваха промяна, която от КБ определят като "четирипластова, мека, лека"

От Филипа Тодева

С гласовете на ГЕРБ и ДПС бяха одобрени на първо четене промени Изборния кодекс, внесени от Цецка Цачева и група депутати. Според новите разпоредби ЦИК ще се състои от 18 души. Председателят, заместник-председателите и секретарят на комисията ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. Политическите сили, които имат избрани евродепутати, също ще могат да предлагат свои представители в ЦИК. При назначаването на членовете на ЦИК, извън тези от ръководството, да се запазва съотношението между представените партии и коалиции.

Против промените гласуваха депутатите от "Коалиция за България", а от "Атака" се въздържаха. Вносителят Цецка Цачева обясни, че с измененията не се предвижда фиксиране на броя на заместник-председателите на ЦИК. Според Цачева четният брой членове на ЦИК няма да създаде проблем при взимането на решения, тъй като за приемането им са нужни две трети мнозинство. "Не внасяме промени и възможности за предсрочно прекратяване на членство в ЦИК", подчерта тя, предаде БТА. Тя поясни, че от ГЕРБ отстояват идеята за мандатност на комисията. "Така че упреците, че след евровота ще има промяна в членовете на ЦИК, са несъстоятелни", увери Цачева.

Мая Манолова от "Коалиция за България" заяви, че ако бъде приет в този вид, законопроектът ще създаде проблеми. Според нея не е ясен механизмът, по който ще се определят постоянният и "плаващият" състав на ЦИК.

По думите на Манолова е притеснително, че в предложените текстове се въвежда нов термин - "представени" партии, и не ставало ясно къде са представени. "Агресията и жлъчната критика срещу труда на други хора може много лесно да се обърне срещу вас", се обърна Манолова към групата на ГЕРБ. Цецка Цачева уточни, че между първо и второ четене текстовете ще бъдат прецизирани.

Павел Шопов от "Атака" заяви, че както действащият Изборен кодекс, така и предложенията за промени не са добри. Според него промените ще предизвикат проблеми. По думите му от ГЕРБ правят поправка, за да се изчисти казусът с членовете на ЦИК от ДПС. Екатерина Заякова от "Коалиция за България" сравни предложената от ГЕРБ поправка с реклама на тоалетна хартия – "четирипластова, мека, лека".

Водещи

Най-четени