Какво мисли България за Черноморския регион и борбата с тероризма? 10.09 | 13:00

Това ще стане ясно на ХХ-та Международна конференция за сигурността в Югоизточна Европа

От Ивелина Георгиева

Международна конференция, посветена на сигурността в Югоизточна Европа, ще помогне на ЕС да осмисли своите интереси в Черноморския регион. Това заяви научният ръководител на ХХ-та Международна конференция за сигурността в Югоизточна Европа, която ще бъде открита утре - 11 септември, Динко Динков.

"Амбицията ни е да се чуе гласът на България по проблемите на Черноморския регион, борбата с тероризма и противодействие на бедствия, аварии като земетресения и наводнения", поясни той.

Динков припомни, че през 2007 г. е ЕС е лансирал инициативата "Черноморска синергия", която не е могла да се реализира и до днес, а България е от страните, които са особено заинтересовани от нея. От 5 г. Черно море мина в границите на ЕС и се превърна в район с нови функции, с голяма динамика на процесите и в района от изключителна важност за гарантиране на доставките от големите производители към големите потребители на енергоизточници.

Терористичният акт в Бургас също ще бъде част от темите на конференцията, като ще бъде представен в специален доклад за противодействието на тероризма, изнесен от председател на ДАНС Константин Казаков.

Специално внимание за хода на действията по разследването на терористичния акт няма да бъде отделено, но той ще бъде споменат в доклада на Казаков, поясни зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев.

Последователността на нашата политика ни превръща във фактор за сигурността в региона, подчерта зам.-министърът на отбраната Августина Цветкова. По думите й имаме много голяма възможност да си взаимодействаме с нашите съседи. Тя спомена и големите международни учения, в които страната ни участва и вече са се превърнали в традиция.

Само преди един месец е завършило учение, в което са взели участие представители на българските въоръжени сили на САЩ, Украйна, Македония и Сърбия. Това говори за възможността България да се превръща в лидер за региона в работата и устойчивостта, която обхваща държавите, близки до нас, смята Цветкова.

Според нея е изключително важно от ХХ-та Международна конференция да се намери мястото на България в Югоизточна Европа и на Черноморския регион, както и да бъде чута българската позиция по въпроса.

Тази година конференцията е юбилейна и ще бъде акцент "Геополитическата динамика в Черноморския регион и сигурността в Югоизточна Европа". Изключително широко участие ще има от представители на държавните органи като ДАНС, МВР, МО, разузнавателни служби, експерти от МИЕТ и много научни хора от академичните среди. За участие са се записали и представители на ЕС и НАТО, на Организационния комитет по сигурността, както и бивш губернатор от САЩ.

Голям интерес към конференцията са прояви и 16 посланици от дипломатическия корпус на България. Очаква се да бъдат представени около 40-45 доклада, а участие да вземат около 400-500 души.

Водещи

Най-четени