Какво съдържа споразумението, което ГЕРБ-СДС предлага на ПП-ДБ? ВИДЕО 05.03 | 13:00

Ако има съгласие по предложеното коалиционно управление, ротацията ще е факт. В противен случай ще се гласува оставката на премиера Денков и кабинета му и ще се отиде на предсрочни избори

От iNews

Политическият актив на ГЕРБ се събира на национално съвещание в НДК. Лидерът Бойко Борисов представя проекта за Споразумение за съвместно управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

Форумът се свиква ден преди датата, на която се очаква премиерът Николай Денков и кабинетът му да подадат оставка, за да започне процедурата по ротация. 

 Националното съвещание събра в столицата ръководството на ГЕРБ, кметовете и общинските съветници, народни представители, областни координатори на партията. По време на форума ще бъдат представени два документа: Споразумение за съвместно управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в рамките на 49-тото Народно събрание, и Механизъм за взимане на решения. 

Принципите в документите за коалиционното управление ще представи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, която, ако се случи ротацията, ще поеме министър-председателския пост. По време на политическия форум ще говори и лидерът Бойко Борисов. 

Уверението е още днес двата документа да бъдат изпратени на ПП-ДБ и до всички медии. 

Борисов вече оповести, че в споразумението се съдържат голяма част от приоритетите, залегнали в меморандума на "Продължаваме промяната"-"Демократична България", както и че коалиционното споразумение са разписали министрите, регулаторите и съдебната власт, а срокът, който дават на партньорите да се запознаят и да решат подкрепят или не, е 8 март. На 6 и 7 март делегация от ГЕРБ, водена от Борисов, ще участва в Конгреса на Европейската народна партия в Букурещ. 

Заявката е, че ако има съгласие по предложеното коалиционно управление, ротацията ще е факт. В противен случай ще се гласува оставката на премиера Денков и кабинета му и ще се отиде на предсрочни избори.

Водещи

Най-четени