Какво ще се случи с имунитета на Сидеров? 13.01 | 11:31

Според Юрий Асланов има няколко варианта

От Филипа Тодева

Най-логичният вариант е депутатите гласуват с мнозинство свалянето на имунитета на Волен Сидеров. Така смята социологът Юрий Асланов. Според него този вариант е в интерес на всички, включително и на Волен Сидеров, защото, ако има шанс да се изчисти, ще е добре за него да се подложи на едно такова съдебно разследване.

Асланов смята, че има още два варианта – Волен Сидеров постъпва като всички досегашни свои колеги и сам си сваля имунитета или пък свалянето на имунитета му се гласува в пленарната зала и той не се приема от мнозинството от депутатите.

При първият най-логичен вариант – сваляне на имунитета, ще започва следствие, а "Атака" си остава парламентарна сила, в това число и Волен Сидеров си остава депутат.

Ще започне едно разследване на обстоятелствата по обвинението срещу Волен Сидеров, но в парламента няма да се случи нищо ново до евроизборите през май.

"Има, разбира се, сценарий, при който изведнъж някакви хора от ГЕРБ и от "Атака" да започнат да напускат парламентарните си групи и да минават на страната на управляващите. В това няма логика, не го преценявам и като вероятно, освен това не може да донесе така мечтаната стабилност на парламентарното мнозинство. Защото това са хора с различни биографии, намиращи се в парламента по различни причини, но и напускащи парламентарните групи неясно защо. Такива хора нямат трайно предвидимо поведение, за да може на тях да се опре мнозинство, което поддържа правителството.

Затова на мен ми се струва най-вероятен сценарият, който описах по-горе – имунитетът ще падне и от това няма да произтече нищо драматично поне до евроизборите. Те обаче ще са събитието, което ще развърже възела и ще даде ключ към решението на повечето проблеми. Като се види резултатът, разбира се", смята още Юрий Асланов.

Водещи

Най-четени