Какъв е новият състав на Комисията по досиетата? 17.05 | 10:22

134 депутати подкрепиха преизбирането на Евтим Костадинов за неин председател

От Кремена Бедерева

Депутатите избраха новия състав на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Евтим Костадинов беше преизбран за неин председател, информира БТА. 134 депутати подкрепиха неговата кандидатурата, предложена от ГЕРБ. Заместник-председател е Айруш Хаджи, номиниран от ДПС. Той събра 135 гласа.

Секретар е Мариана Даракчиева от СДС, зад която застанаха 140 народни представители. Общо 10 бяха кандидатурите на парламентарните политически сили. Единствено Валери Кацунов - една от двете номинации на Синята коалиция не получи подкрепа.

Той събра в своя полза 17 гласа, четирима бяха "против", 92-ма се въздържаха. Членове на комисията по досиетата са предложените от левицата Апостол Димитров и Георги Пангаров. Борис Михайлов - номиниран от ДПС. Екатерина Бончева, Иванка Витанова и Орхан Исмаилов, кандидатури на ГЕРБ, също попълват състава.

От ПГ на "Атака” нямаше излъчена номинация.

Мандатът на стария състав на Комисията по досиета изтече на 5 април. Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев предложи Евтим Костадинов за председател на Комисията и предложението се прие, предложеният от ДПС Айруш Хаджи беше избран за зам.-председател и предложената от Синята коалиция Марияна Даракчиева става секретар на Комисията по досиета.

На днешното заседание на парламента депутатите почетоха с минута мълчание паметта на жертвите от Баташкото клане. Предложението направи лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

През миналата година БПЦ канонизира и обяви за светци тези мъченици на християнската вяра, припомни Волен Сидеров. От 2011 г. на всеки 17 май БПЦ ще почита новомъчениците от Баташкото клане, извършено след разгрома на Априлското въстание през 1876 година.

Лидерът на "Атака" посочи, че тогава в Батак са загинали, посечени и избити над пет хиляди души.

Водещи

Най-четени