Какъв иска да стане българинът - не милионер, а охранител 10.12 | 19:48

Най-много нашенци са се обучавали за тази професия

От Христина Рафаилова

Българите са на път да отнемат основната функция на МВР. Нашенецът желаел най-много да работи като  охранител. През последните 2 години нашенците желаели да се реализират в живота като пазачи.

Това сочат данните на  Националната агенция за професионално образование и обучение. През миналата година 11 475 души са се учили как да охраняват. 

Рязането на пари за образование и мантрата за безкрайната важност на инфраструктурните проекти на предишните управляващи от ГЕРБ явно са срещнали широк отзвук сред обществото. 

На второ място като желана професия у нас се нарежда тази на пътния строител. Сертификат за упражняване на такава дейност са получили 8099 курсисти. 

Преди година,  вместо да изграждат пътната мрежа хората се предпочитали да озеленяват. 

Доста нашенци виждат бъдещето си като секретарки и автомонтьори.  Удостоверения за 

обучение са получили 6621 сътрудници в малък и среден бизнес и 5494 автомонтьори.

Професията на заварчика също е модерна, като за нея са се обучили над 2300 души. 

Правенето на маникюр и поставянето на грим се радва също на доста популярност. За козметик са се подготвили над 1680 души. 

За последните четири години се наблюдава тенденция на нарастване броя на обучените, както и увеличаване броя на хората, които участват в по-продължителните курсове, завършващи  със свидетелство за професионална квалификация, уточнява БТА.

Водещи

Най-четени