Какъв искам да стана – опитай отговора 20.01 | 20:57

Доброволци дадоха възможност на деца от дом да се запознаят с професии и да изберат

От Елена Коцева

Какъв искам да работя и какво да правя с живота си?

Това са въпроси, които вълнуват всеки един младеж, особено когато наближава моментът на завършването на гимназията. Това са въпроси, които си задават и обитателите на домовете за деца, лишени от родителски грижи. И точно за тях те са много по-тревожни, дори болезнени, а често за тях няма и отговор.

Именно този проблем са взели на прицел група студенти преди една година, когато са организирали доброволческа инициатива. Идеята им да помогнат на деца в риск печели проект, а и възможност за финансиране с европейски средства (в размер на 4700 евро), под ръководството на Българския християнски студентски съюз по програма "Младежта в действие".

И в продължение на 5 месеца всяка седмица група доброволци посещава дома в град Роман с основната цел - да подпомогне професионалната ориентация на децата.

Или както Магдалина Койчева, една от организаторките на инициативата, обясни: "Децата трябва да усвоят нови знания и умения, които да съдействат за тяхната социална интеграция и реализацията им в живота." 

Към студентите се присъединяват и ученици, а също и професионалисти и преподаватели, които като доброволци предават свои знания на младежите.

Интересното в проекта е, че той е насочен не само към завършващите образованието си и тези, които скоро ще излязат от дома. Работено е с всички деца, които са между 28 и 30, на възраст от 7 до 19 години. И според възможностите и интересите им са сформирани няколко групи – по готварство, по фризьорство, по компютри и за най-малките – арт кръжок.

Целта на кръжоците, както обясниха ръководителите им, децата да получат базисни знания и умения, да разберат и усетят какви са тези професии, да помислят дали искат да ги упражняват в бъдеще, когато започнат своя самостоятелен живот.

Освен упражнения на място в дома, младежите са посетили и два фризьорски салона в София и Враца, ходили са в Художествената академия в София, както и в студио за запис на радио и телевизионни предавания. Така те са успели да видят изучаваното как се прилага всъщност на практика.

За съжаление, по признание на инициаторите, не са успели да организират посещение в кухня и ресторант за клуба по готварство, но идеята не е отпаднала. В клуба по компютърна грамотност, освен самата работа с техниката и програмите, под влияние се е намирала и самата грамотност на децата, а успехът е видим.

"В началото имаше деца, които не можеха да си напишат и името, а след няколко месеца вече пишеха и оформяха менюта", обясни ученикът Петър Татарски, който всяка събота е пътувал до Роман, носейки собствения си компютър, за да показва на него. Младежите са се учили и на това как да напишат CV и мотивационно писмо, как да си потърсят работа в интернет.

Като един от големите си успехи Магдалина Койчева, Цветелина Николова и Цветомира Любенова обаче открояват самото сближаване с децата, доверието, което с течение на времето се създава между тях, възможността в личен план да видят развитието на един младеж.

"А много често във възпитанието им липсват базисни неща, като например, да употребяват думички като "Заповядай", "Моля", "Извинявай", "Благодаря", сподели Цветомира. Едно от важните според нея неща е това, че децата са били оставени да правят сами всичко, със собствените си ръце, а не само да наблюдават отстрани професионалистите.

Именно пробив в общуването, в социалната комуникация, в самочувствието и увереността целят да постигнат доброволците. И някои от децата от дома вече знаят и имат амбицията да се реализират в определени сфери. Някои от тях искат и да продължат образованието си.

"Това е една искра запалена", каза административният координатор Мартин Райчинов, който също се е включил като доброволец. И въпреки че проектът е приключил през декември, доброволците от Българския християнски студентски съюз нямат намерение да приключат с работата си дотук.

Сред плановете им са да подпомогнат обучението по английски език на децата от дома, а също и да потърсят възможности за продължаване на обучението и получаване на легален сертификат за упражняване на професия за онези деца, които желаят. Така че - макар и приключил по документи, проектът се оказва, че и предстои.

На въпроса какво е доставило най-голямо удоволствие на самите младежи от дома, отговорът беше – правенето на сладкиши и на торти. (Ще добавим - А сигурно и тяхното изяждане накрая.)

Водещи

Най-четени