Калфин: Днес не гласувахме за личности, изборът беше партиен 06.11 | 21:52

В АБВ ще изчакат окончателните резултати, за да преценят дали ще подкрепят някого на балотажа

От iNews.bg

"Очевидно, че изборите за шестия български президент не беше мажоритарен, а партиен. И не е въпрос на смелост да коментирам това, а на обективност". Това заяви кандидатът за президент на коалиция "КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ" Ивайло Калфин минути след огласяването на първите резултати от проведените избори в ефира на БНТ. "Такъв беше изборът на гражданите на България. Моите колеги от АБВ и от коалицията ни въобще, се надявам да оценяват резултата, който постигнахме в така сложената политическа ситуация. Нашият партиен вот се затвърждава и аз благодаря на всички, които гласуваха за мен. От конкретния резултат, който получихме обаче, няма как лично да съм удовлетворен", каза още Калфин.

 

На въпрос към кого ще насочи своите избиратели да гласуват на предстоящия след седмица балотаж, Калфин заяви, че тепърва ще започнат консултации по въпроса и ще се решава. "Нека видим и крайните резултати на тези, които ще отидат на балотаж. Но по принцип не смятам, че смяната може да е промяна. Пък и нашите избиратели не са хора, които могат да се подведат и поведат само по партийна препоръка", допълни Ивайло Калфин.

"Мнозина от гражданите явно са припознали г-н Радев като алтернатива на ГЕРБ и Цецка Цачева. След този вот очевидно инициативата се пренася в друга централа и вече няма да е само и единствено в ръцете на премиера", обясни Калфин. Той разясни, че за разделението на левицата вината носи само и единствено БСП. "Не ние създадохме "втора писта" в левицата, а БСП и Румен Радев. Политиката не е отмъщение и не бива на тази основа да се вземат решения от партийните централи. Ако бяхме заедно, може би още на първия тур щяхме да имаме избран президент и то не заради механичното събиране на гласовете. А защото хората щяха да имат усещането за обединена и силна левица", каза в заключение Ивайло Калфин.

Водещи

Най-четени