Калфин: ЕС вече няма аргументи да ни държи извън Шенген 07.02 | 09:26

Въпросът винаги е бил технически, а за нас и румънците го превърнаха в политически, казва той

От iNews.bg

Държавите от Евросъюза вече нямат никакви аргументи да ни държат извън Шенгенската зона и да отлагат приемането ни в нея. Такова мнение изрази бившият вицепремиер, социален и външен министър, евродепутат Ивайло Калфин. "Няма основание да отлагат влизането ни в Шенген. Заради България и Румъния той се превърна в политически въпрос, а никога не е бил такъв. Той е технически въпрос”, заяви той пред Нова телевизия.

"България си има своите проблеми и си ги решаваме. Такива има всяка една страна-членка. Шенген по никакъв начин не може да бъде свързан с тях”, заяви още той. "Не виждам с какъв аргумент България може да бъде държана извън Шенген. Влизането ни там е политически важно за нас, но не би трябвало да е приоритет. Не си представям, особено в тази ситуация с миграцията, докато не се успокои трайно, да премахнем паспортните проверки”, смята Калфин.

Бившият външен министър допълни, че не е разбрал какво точно Марк Рюте очаква да промени България, за да се присъедини към Шенген, визирайки изказването на холандския премиер вчера при разговорите му с Бойко Борисов.

Водещи

Най-четени