Калфин: "Хизбула" ще удари в Европа 23.07 | 11:16

Това ще е отговор на включването на военното крило в терористичния списък на ЕС

От Десислава Маданска

"Хизбула" ще удари в Европа. Това прогнозира евродепутатът Ивайло Калфин пред TV7. Той обаче не се ангажира да каже коя страна на Стария континент ще бъде мишената.

По думите на Калфин решението, което вчера взеха външните министри на ЕС относно Хизбула е "един тон по-меко" от това, което трябва да е. По неговите думи се прави, неясно по каква причина, разделение между политическото звено на "Хизбула", което управлява Ливан и военното крило.

Включването на военното крило на организацията в терористичния списък на ЕС означава, че симпатизанти на "Хизбула" няма да могат да изпращат пари на групировката. Също така официални представители на съюза няма да могат да провеждат срещи с военния персонал на организацията.

По думите му България е изпълнила своята страна от работата, информирайки страните от съюза за всички данни по разследването на атентата на летище Сарафово в Бургас.

Относно посланията, които е отправил зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг, Калфин посочи, че тя очаква политиците и политическите сили да седнат заедно и да обмислят бъдещето на страната. Това означава, че и ГЕРБ трябва да влезе в парламента.

"Второ, има призив към президента действително да изиграе ролята си на обединител на нацията и да потърси пътища, в което мисля, че той избърза и взе страни в този протест", посочи Калфин. 

Водещи

Най-четени