Калфин обвини Домусчиев, че пробва да раздели кабинета 12.02 | 10:42

Социалният министър се обяви за увеличение на парите за деца с уреждания

От iNews.bg

Социалният министър Ивайло Калфин обвини шефът на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев в опити да раздели правителството. 

В ефира на Нова телевизия социалният шеф коментира обвиненията на  председателя  на КРИБ, че  в Тристранката се вземат  решения зад гърба на работодателите и липсва диалог  с управляващите.

Калфин заяви, че Домусчиев  се държи некоректно. "Той говори за неща, които се случиха декември месец. Тогава се внесоха предложенията за промяна в пенсионните фондове. Как така два месеца по-късно той се сети, че това им пречи”, каза министърът. 

Калфин призова Домусчиев да успокои тона и да отдели една неделя, в която министърът да му обясни пенсионната система. 

Социалният шеф обясни и готвените законови промени за начина отпускане на майчинските. Вицепремиерът заяви, че парите в натура ще се дават на непълнолетните майки, а техните родители, тоест бабите, нямат основание да получават повече детски. Девойките, родили в ранна възраст ще получават определена сума за всяка една завършена  година в училище. 

Той допълни, че предложението му е в новия закон да се увеличи сумата за трето дете, а за четвърто сумата ще намалее. Предвижда се и помощ за майки, които не получават майчински.

Калфин разясни и готвените изменения за жените, родили по време на обучението си в университет. Промените са заради многото сигнали, че майки – студентки вземат 3000 лева помощ при раждане, но след това пропускат да ходят на лекции.

"Затова ние предлагаме тази сума да се раздели на две. Половината да бъде получена при раждането, а другата – при записване на следващ семестър”, обясни още Калфин.

Социалният шеф се обяви и за увеличаването на средствата за децата с увреждания. "Промяна настъпва, когато децата навършат 18 години. В тази връзка идеята е да се създадат дневни центрове, домашен патронаж, почасова и временна заетост”, обясни министърът.

По думите му не може на всеки човек  в неравностойно положение  да се полага по един асистент, защото тяхната бройка е по-малка. Трябва да има критерии според характера на уврежданията, стана ясно от думите му.

Калфин подкрепи и отпускането на великденски добавки за пенсионерите. Той уточни, че такива средства не са предвидени в бюджета и осигуряването на добавките зависело от неговото изпълнение.

Водещи

Най-четени