Калфин обеща коледни добавки за пенсионерите 20.10 | 10:23

Социалното министерство разработва нова система за определяне на парите за възрастни, деца и инвалиди

От iNews.bg

За Коледа пенсионерите у нас ще получат коледни добавки. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. В ефира на Нова ТВ той съобщи, че има преизпълнение на приходната част на бюджета и това дава възможност да бъдат отпуснати допълнителни пари на възрастните хора. Все още обаче не е ясен размерът на добавките. Това ще се уточни в началото на следващия месец.

Възможно е обаче допълнителните пари за Коледа да не стигат до всички пенсионери. Според думите на Калфин, ако за целта бъдат отпуснати 50 млн. лв., това означава, че добавки ще има само за хората с най-ниски пенсии. Вицепремиерът припомни и че при последното отпускане на допълнителни средства за пенсионерите, 2/3 от тях са получили по 40 лв.

Ивайло Калфин съобщи още, че ведомството му подготвя и изцяло нова система за определяне размера на средствата за възрастните хора и социалните плащания като цяло. Идеята е парите да се изразходват по-ефективно и до тях да имат достъп повече хора. По отношение на парите за детски надбавки и хора с увреждания целта на подготвяните промени е те да достигат до хората, които наистина имат по-голяма нужда от тях. Според думите на министъра новият модел трябва да бъде готов до средата на 2016 г.

Според думите на Ивайло Калфин има обективни причини, поради които социалното министерство не е увеличило минималните осигурителни прагове в сектора на тютюнопроизводството. Той обясни, че работодателите и синдикатите са се договорили с какво да бъде увеличението за 48 от общо 85 сфери на икономиката. За останалите 37 обаче не са успели и затова се е намесило министерството. В 36 области минималните осигурителни прагове са били вдигнати на базата на изчисления за средната работна заплата, средния осигурителен доход и печалбата за предходната година. Единственият сектор, при който тези показатели намаляват, е тютюнопроизводството, обясни Калфин. Той допълни обаче, че осигуровките на работниците все пак ще бъдат увеличени покрай вдигането на минималната работна заплата.

Водещи

Най-четени