Калфин обеща по-малко „ходене по мъките“ на семействата с болни деца 07.04 | 16:05

Вкарват в е-регистър малчуганите с увреждания, за да намалят бюрокрацията

От iNews.bg

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин се ангажира пред родителите на деца с увреждания да улесни живота им като облекчи максимално сегашнта бюрократична процедура, през която семействата трябва да преминават. Това стана на среща между Калфин и представителите на протестиращите майки Красимира Обретенова и Вера Иванова, които вчера организирха митинг пред парламента, съобщиха от пресцентъра на социлното министерство.

Министърът предложи да майките да се проведат поредица от срещи, за да се запознае с исканията им и по-бързо да се достигне до подобряване на условията на живот на тези семейства. Той припомни, че по част от исканията ведомството му вече работи.

"На срещата ни миналата година беше поставен въпросът за електронен регистър на хората с увреждания. В момента сме на заключителна фаза на изработване на такъв единен регистър, в който да се синхронизира информацията от отделните социални служби, така че да се облекчи максимално бюрократичната процедура, през която се налага да преминават децата с увреждания и техните семейства", посочи вицепремиерът.

Той обясни, че промяната в системата на ТЕЛК, включително и в методологията на извършваната индивидуална медицинска експертиза в съответствие с тази на Световната здравна организация (СЗО), ще подобри възможностите за предоставяне на по-адекватен и по-широк набор от социални и здравни услуги на нуждаещите се.

"Процесът, който сме стартирали по промяна на системата на ТЕЛК в момента е във фаза на обществено обсъждане и консултации. Готови сме да разгледаме всички мнения, коментари и идеи на заинтересованите страни. Особено важно в изработването на новия модел е да участвате и вие – родителите на деца с увреждания, за да може реформата, която сме предприели, да е максимално съобразено с нуждите на вашите деца и семейства", подчерта Калфин.

Двете страни бяха единодушни за необходимостта от прехвърляне на медицинските помощни средства под шапката на здравното министерство, тъй като при всеки отделен случай се изисква компетентна медицинска експертиза. Калфин смята също, че част от медицинските помощните средства трябва да започнат да се произвеждат и в България.

Водещи

Най-четени