Калфин отряза идеята по-богатите чиновници да си плащат здравните вноски 24.06 | 17:50

Според вицепремиера публичните служителине не могат да са на различен режим

От Ростислава Иванова

"Принципът на здравно самоосигуряване за държавните служители, предлаган от здравния министър Петър Москов, не е добър". Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, като коментира вчерашното предложение на колегата си Москов по-богатите чиновници на държавна служба да поемат здравните си осигуровки.

Социалният министър обяви, че не е склонен да приеме идеята на Москов държавните служители с над 2 минимални работни заплати да си плащат пълния размер на осигуровките. Вицепремиерът разкритикува здравния министър, че е огласил предложението си без преди това да го консултира с него.

"Хубаво е да поговорим с министър Москов, преди да предлага подобно нещо. Не съм склонен, тъй като всички държавни служители са осигурени и на 100% им се плащат осигуровките. Това се е случило преди време за сметка на намаляване на заплатите". Това заяви Калфин пред журналисти по време форума "Ролята на бизнес организациите в подкрепа на предприемачеството".

Припомняме, че по време на дискусионен форум за здравната реформа вчера Петър Москов разгласи идеята си, че ще предложи всички държавни служители с месечно възнаграждение на две минимални работни заплати – над 720 лв., да си поемат сами здравните вноски. Така държавата ще икономиса 1,7 млн. лв., с които да осигурява здравно най-бедните или пък ще закупи модерна медицинска апаратура за по-добро лечение, мотивира се вчера Москов.

Калфин припомни на колегата си, че "ако се въвежда ангажимент за плащане на вноски от държавните служители, това трябва първо да мине през обсъждане със социалните партньори". Но сега те са осигурени на 100% и дали ще мине през заплатата им или отделно, не е толкова важно", коментира вицепремиерът по социалната политика.

Той е категоричен, че принципът на здравно самоосигуряване за държавните служители, който се предлага, не е добър. "Бих поговорил с Москов, защото може би има аргументи, които не съм видял. Така че не отхвърлям, но не виждам логика част от публичните служители да бъдат на различен режим. Ако обратно се върнат вноските през заплатите, ефективността ще е много по-ниска," категоричен е Калфин.

 

Водещи

Най-четени