Калфин се съмнява ще могат ли частните фондове да плащат безсрочно пенсии 27.04 | 18:23

Социалният министър призова дружествата да обяснят какво точно искат около промените в закона

От iNews.bg

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин изрази съмнения по отношение на това ще могат ли частните пенсионни фондове да изплащат доживотни пенсии на своите осигурени лица. Според личното му мнение те трудно биха се справили с тази задача, която им е вменена по закон, ако за целта се използват единствено средстата, натрупани в индивидуалната партида на съптветния човек.

"Аз като социален министър се интересувам от това хората какви пенсии получават, пенсионният фонд каква сума ще изплаща на бъдещите пенсионери, защото инвестицията в пенсионния фонд е за сметка на намаляване на пенсията от солидарния фонд от НОИ. По какъв начин той ще организира това нещо да се случи, ако имат проблем, нека те да излязат с този проблем и да го обяснят, за да могат хората да имат пълна картина”, казва Калфин, цитиран от БНР.

Социалният министър припомни, че още през миналата година Комисията за финансов надзор е анонсирала, че се готвят промени във втория пенсионен стълб. И сега е нелогично да се иска за пореден път отлагането им заради стрес тестовете на пенсионните компании. 

"Стрес тестовете се отложиха. Трябваше да станат заедно с тези в банките в началото и да приключат до лятото. А за пенсионните дружества сега ще започнат лятото и ще приключат към края на годината. Да излязат фондовете и с малко по-спокоен тон да обясня какво очакват. Какво могат те да правят и какво не могат. В случая този глас ми се губи”, казва още Калфин.

Водещи

Най-четени