Камелия Нейкова: Сегашният състав на ЦИК може да остане до избора на нов 11.02 | 09:24

Ако Народното събрание не предприеме съответната процедура, сегашните членове на камисията остават, обясни Нейкова, поясни говорителката

От iNews

Мандатът на Централната избирателна комисия е 5 години. Това каза в сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Камелия Нейкова  по повод настояването на БСП да бъде избран нов състав на Комисията.

Мандатът на този състав на ЦИК изтича на 21 март. Съгласно Изборния кодекс процедура за нова мандат трябва да бъде проведена не по-късно от три и не по-рано от един месец, но има и текст, който допуска, че членовете на ЦИК могат да изълняват мандат до встъпването на новите членове на Комисията. Ако Народното събрание не предприеме процедура по избор на нов състав, сегашният състав може да изпълнява задълженията си, обясни Нейкова.

Тя коментира и номинацията за евродепутат на Евгения Банева, която от декември е в ареста със съпруга си Николай Банев по обвинение за изпиране на над 1 млрд. лв. и укриване на данъци. Този въпрос все още е някакво заявено желание. След като започне регистрацията на кандидатите Изборният кодекс урежда техния статут. Кандидат за евродепутат не може да бъде задържан или привличан като обвиняем в изключение на случаите на престъпление от общ характер, посочи говорителят на ЦИК.

По думите на Нейкова в случая с Банева, е възможно тя да се бори за място в Европейския парламент

Няма как обаче един евродепутат ако има присъда и той не е на свобода, той да изпълнява функициите на такъв, заяви Камелия Нейкова.

Водещи

Най-четени