Камен Ситнилски: СРС-та се търгуват на пазара 29.07 | 08:42

Камен Ситнилски нама да подаде оставка, а ще си търси правата

От Елица Елефтерова

Зад СРС скандала стоят хора, на които определено преча. Хора, които имат интерес прокуратурата да бъде разколебана в действията си. Това заяви Камен Ситнилски в ефира на "Нова телевизия”.

Няма да си подам оставката и ще се защитавам до край, беше категоричен Ситнилски. Има и съд, който ще си каже думата. Въпросът е да излезем от тази ситуация, допълни той.

По отношение на изтичането на информация, Ситнилски заяви и, че СРС-та се търгуват на пазара. Прокуратурата трябва да каже кой е автор на СРС-то. Ситнилски поясни, че практиката поверява, когато има СРС до него, да има достъп само проверяващия прокурор. Явно в неговия случай достъп са имали и други прокурори. Според него от МВР или от прокуратурата са поръчали СРС-то. 

С атаката срещу него се прави опит за опорочаване не само на прокурорския избор, а се атакува избираемостта в страната въобще.

Ситнилски посочи, че не е оказвал натиск в избора на нов градски прокурор. Той обясни, че за поста са кандидатствали Руси Алексиев, Ваня Илиева и Атанасов. Ситнилски беше категоричен, че не е изразявал предпочитание към определена личност. С Руси Алексиев той заяви, че се познава, но това не означава, че би лобирал за него.

Внушението е, че се кадрува задкулисно, посочи Ситнилски и допълни, че е човек на фактите, а събраните доказателства до момента не водят до никъде.

"Това е избор, който за първи път се прави с прокурорска квота - т.е. за първи път става по този начин. На СРС-та говорим с хасковския окръжен прокурор и окръжния прокурор на Бургас. Нали не смятате, че хасковският може да влияе по мое нареждане на някой друг да събира хора за мен”, попита риторично той.

Прокурорите са горди хора и не могат да работят по такъв начин - някой да им казва какво да правят, посочи Ситнилски. По думите му прокурорите са направили своя избор.

По отношение на изтичането на информация, Ситнилски заяви и, че СРС-та се търгуват на пазара. Прокуратурата трябва да каже кой е автор на СРС-то. Ситнилски поясни, че практиката поверява, когато има СРС до него да има достъп само проверяващия прокурор. Явно в неговия случай достъп са имали и други прокурори. Според него от МВР или от прокуратурата са поръчали СРС-то.

Ако ще проверяваме как стои законността на изборите за градски прокурори, да проверим и на парламентарната квота, за съдии и за, прокурори, поиска Ситнилски и посочи, че такава мащабна проверка може да стане с назначаване на комисия.

Най-четени