Камери ще дебнат нарушители на пътя от униформите на катаджиите 29.09 | 15:39

Въвеждането на електронни услуги също ще е предпазна мярка срещу корупцията

От iNews.bg

Ръководството на МВР смята да постави камери върху униформите на служителите на "Охранителна полиция". Новината съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, съобщи БНР.

Той допълни, че всички патрули на КАТ също ще бъдат оборудвани с устройства за видеозаснемане.

Гунев обясни, че за начало камери върху униформите на полицаите ще бъде реализирана ограничено в рамките на едно или две полицейски управления.

След като стане ясно дали тази система работи и дали има резултат от нея, ще се вземе решение за въвеждането на това за всички служители на "Охранителна полиция".

От ръководството на МВР обясниха, че ще вземат още мерки  срещу корупцията. Една от тях ще е намаляване на прекия достъп на гражданите до служители чрез въвеждане на електронни услуги.

Електронните услуги ще бъдат въведени първо в КАТ "Пътна полиция", тъй като според ръководството на МВР там проблемът с корупцията е много сериозен.

От МВР предлагат още глобите в КАТ да се движат изцяло по електронен път, като по този начин отиват и в НАП без човешка намеса. В края на годината да отпадне и синият талон като глобите се плащат електронно.

Освен това при регистрацията на автомобилите, където според ръководството на МВР е също проблемно място за корупция, трябва да се премине на услуга на едно гише и електронно регистриране на леки автомобили. Мерки срещу корупцията ще се вземат и в Криминална полиция. Там те основно ще бъдат насочени срещу изтичане на информация, обясниха още от ръководството на МВР.

В МВР ще бъде въведена и система за проверка на имуществените декларации, особено на ръководния състав, както и тестове за интегритет и ротация на служителите, също мярка срещу корупцията в Министерството.

 

Водещи

Най-четени