Камери ще контролират скоростта на движение при Хаинбоаз 15.12 | 17:51

Основната причина за произшествията в района е превишената скорост

От Кремена Бедерева

Стационарни камери да контролират скоростта на автомобилите през Прохода на републиката (Хаинбоаз), по първокласните пътища и главните улици в общините в област Велико Търново.

Това предвижда стратегията за повишаване на безопасността на движението, разработена от областната дирекция на МВР, съобщи главен инспектор Иван Каназирски, началник на сектор "Охранителна полиция".

По неговите думи основна причина за тежките пътнотранспортни произшествия в района е движението с превишена скорост на автомобили, управлявани от недисциплинирани водачи. В момента контрола на скоростта на автомобилите по пътищата край Велико Търново се осъществява от една стационарна и две мобилни камери, които са документирали над 5000 нарушения, санкционирани с електронен фиш, уточнява БТА.

До края на годината на различни точки по улиците във Велико Търново и крайградската зона ще бъдат монтирани още осем стационарни камери. Засилен контрол на автомобилния трафик ще има по време на Седмицата за безопасност на движението от 19 до 25 декември, която е в рамките на националната кампания "Всички ние на пътя - звездата си ти".

Съвместни патрули на пътни полицаи от Велико Търново и Габрово, както и инспектори от ДАИ ще участват в широкообхватни проверки на автомобилите по улиците на старата столица и по главните пътища край града.

По данни на полицейската статистика от началото на годината на територията на област Велико Търново са регистрирани 1498 пътнотранспортни произшествия, от които тежките са 147 с 22 загинали и 181 ранени. Полицаите са констатирали общо 43 290 нарушения на правилата за движение, от които 42 632 са били допуснати по вина на водачите на автомобили.

Водещи

Най-четени