Камерън успокои: Родните имигранти ще могат да работят на воля във Великобритания 12.05 | 14:00

Правителството ще се съсредоточи върху ограничаването на помощи за източноевропейците

От iNews.bg

Великобритания все пак "няма да сложи белезници" на правото на родните имигранти да изкарват честно прехраната си на Острова. Това стана ясно от думите на премиера Дейвид Камерън пред BBC. Той заяви, че правителството ще се концентрира   върху ограничаването на достъпа на българи и румънци до социални помощи, а върху това да нарушава правото на свободно движение на европейските граждани, включващо и намирането на работа в държавите членки. 

Според Dailly Express дълго очакваните данни колко всъщност са източноевропейците в Обединеното кралство и колко са пристигнали от 1 януари насам ще бъдат оповестени тази седмица. 

Около доклада на кабинета за реалната цифра на имиграцията имаше редица спекулации. Според някои медии документът се бави, тъй като показвал, че в Англия са пристигнали значително по-малко българи и румънци от очакваното. След отпадането на ограниченията редица медии изразиха дълбока тревога, че тълпи от имигранти ще залеят Острова. 

Официалната информация щяла да покаже, че поне 30 000 източноевропейци са се преселили на Острова след 1 януари, когато отпаднаха трудовите ограничения за гражданите на двете страни.  Така общият брой на българи и румънци в Обединеното кралство бил около 200 000, твърди Daily Express. 

"Аз мисля, че свободното движение в рамките на ЕС е важно, то обаче трябва да бъде върнато към първоначалната му концепция, която дава свободата на хората да пътуват и работят, където искат", заяви министър – председателят.  

Той добави, че много британски граждани работя в други страни в Общността. "Свободата да кандидатстват за работа и да се трудят в друга държа е едно нещо, но това, което виждаме у нас, е нещо съвсем различно", добави Камерън, визирайки пришълците, разчитащи на  социалната система на Острова. 

За пореден път премиерът настоя за по-строг контрол върху имиграцията при приемането на нови държави членки. Той преповтори искането на страната гражданите на новите страни да получават право на работа в старите държави членки, след като в родината им достигнет определен стандарт. 

Също така той обеща правителството да ръси начини да се увеличи срокът, в който имигрантите трябва да живеят и да се трудят в Англия, преди да получат правото на социални помощи. 

Водещи

Най-четени