Камиони чакат по 24 часа на Дунав мост 05.08 | 16:15

Губят по 250 евро на ден

От iNews.bg

В петък премиерът Димитър Главчев, придружен от транспортния министър Георги Гвоздейков, посети Дунав мост, за да се запознае със сериозния проблем с опашките, които се образуват там всяко лято. Проблемът с дългите опашки на граничния пункт не е нов и се повтаря всяка година, не само на Дунав мост при Русе, но и на други граници на страната.

Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи коментира в предаването "Директно", че натоварването не е само през лятото. "Големите опашки не са само лятно време, ако визираме границата с Гърция, тогава е най-голям интензитетът на трафика, но превозвачите и специално тежките автомобили, чакаме целогодишно", заяви той. През август много заводи не работят и трафикът е малко по-спокоен, но чакането все още е около 24 часа, което води до загуби от около 250 евро на ден за всеки камион.

Относно ремонта на Дунав мост, Димитров подчерта, че това е един от най-натоварените пунктове, но самият ремонт не е причината за забавянията. "Изцяло ремонтът няма общо с граничния контрол. Пускането на фериботната връзка Русе - Гюргево ще бъде един повод да отиде някой да се потупа по рамото, но този ферибот няма да реши нищо. Целият проблем между Румъния и България е граничният контрол", обясни той. Според него, самият мост, дори и в ремонт, може да поеме повече автомобили от настоящия трафик, но именно граничният контрол създава ограничения.

Водещи

Най-четени