Кампания помага на хора с увреждания да започнат работа 28.10 | 17:44

Над 445 000 българи са безработни

От Ани Романова

Повече от 445 000 българи с увреждания са извън пазара на труда. Сред причините за безработицата са недостъпната среда и скептицизма на работодателите, разказва Нова тв в репортаж.

Снежанка Петрова е графичен дизайнер. Единствената разлика между нея и колегите й е, че тя не чува. Въпреки това, тя се развива успешно в кариерата си.

"Аз съм много амбициозна и никога не съм си мислела да се предавам. Изключително благодарна съм на моите работодатели, които ми се довериха да работя тук", каза Петрова.

Хората с различни възможности у нас са около 800 000, като едва 10% от тях работят. Социалният проект "Джамба" се опитва да промени негативната статистика.

"Нашата мисия е да включим хората с различни възможности в пазара на труда като намерим връзка с техни потенциални работодатели", заяви Йоана Колева от "Джамба".

Постери на инициативата са поставени в софийското метро. Зад кампанията за равенство застават не само хора с увреждания, но и много популярни българи. Голямата мечта на фондацията е изграждането на кариерен център.

"Всички имаме право на равен старт. Хората с увреждания у нас остават на заден план. Искрено се надявам да накараме обществото да гледа на тях по друг начин", каза акрисата Луиза Григорова.

Към момента предимно международни компании, които оперират в България, отварят вратите си за хора с увреждания.

Водещи

Най-четени