Кандидат одиторите за място в Сметната палата ще се явяват на изпит 26.03 | 14:16

Депутатитите решиха да се решава тест преди назначаване

От Мая Александрова

Сметната палата ще провежда изпит за назначаване на одитори. Това решиха депутатите с приети на второ четене текстове от новия закон за Палатата.

Предложението за въвеждане на изпит беше направено от Георги Кадиев и Борис Цветков от "Коалиция за България", както и от Менда Стоянова и група народни представители от ГЕРБ.

Парламентът прие текстове, с които регламентира правомощията на Сметната палата. Заложено е решенията да се взимат на заседания, на които присъстват най-малко 5 от членовете на органа. Решенията ще се приемат с мнозинство повече от половината от всички членове.

Палатата ще трябва да приеме Правилник за устройството и организацията на дейността си, Етичен кодекс на служителите, Наръчник за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитната дейност на Сметната палата, Правилник за подбор, назначаване, обучение, оценка на трудовото изпълнение и професионалното развитие на одиторите и служителите.

Одитната институция ще трябва да изготвя и представя на Народното събрание отчет за дейността си.

Според гласуваните текстове предсрочно прекратяване на пълномощията на председателя и членовете на Сметната палата освен при смърт, ще е възможно и по тяхна молба, при невъзможност да изпълняват задълженията си за повече от 6 месеца, при присъда за умишлено престъпление от общ характер, при конфликт на интереси, при тежко нарушение на закона или Етичния кодекс на одитния орган.

При прекратяване на пълномощията на председателя Народното събрание ще определя член
на Палатата, който да изпълнява задълженията му до избирането на нов ръководител, предаде БТА.

Водещи

Най-четени