Кандидат-студентите ще се потят над творчеството на Вапцаров, Ботев и Дебелянов 06.04 | 10:25

Сесията в СУ продължава

От Теодора Кокаланова

Никола Вапцаров, Христо Ботев и Димчо Дебелянов са темите на изпита по български език и литература в СУ "Св. Климент Охридски", съобщават от пресцентъра на учебното заведение. Първата кандидатстудентска сесия на учебното заведение за учебната 2014/2015 г. продължава с изпит по български език и литература.

Явилите се на изпит кандидат-студенти са 1 423. Кристина Попова от София изтегли темата за първата изпитна задача – създаване на аргументативен текст, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература. Кандидат-студентите ще пишат по темата: "Живот и мечта в поезията на Никола Вапцаров". 

Втората изпитна задача бе изтеглена от Кристи Доскова от София. Кандидат - висшистите трябва да съпоставят следните цитати и да осмислят поставените в тях проблеми:  "Затуй му пее песента  на Странджа баир гората,  на Ирин-Пирин тревата…", Христо Ботев "Хайдути" и "Ще си отида от света –  тъй както съм дошъл бездомен, спокоен като песента, навяваща ненужен спомен" на Димчо Дебелянов от "Сиротна песен".

Заместник-ректорът по учебната дейност на СУ "Св. Климент Охридски" доц. Стефанова поздрави кандидат-студентите. Тя изрази убеждението си, че всички ще се справят добре на традиционно най-интересния изпит и пожела успех на всички. Председател на изпитната комисия е проф. Бойко Пенчев. 

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: "Философия", "Психология", "Културология", "Библиотечно-информационнни науки",  "Архивистика и документалистика", "Педагогика", "Социални дейности", "Неформално образование", "Българска филология", "Славянска филология", "Арменистика и кавказология", "Предучилищна и начална училищна педагогика", "Социална педагогика", "Специална педагогика", "Логопедия", "Физическо възпитание и спорт", информира агенция "Фокус".

Най-четени