Кантарджиев: 113 000 души са активно болни, това никога не е било 13.11 | 12:40

Числата наистина спадат, но още известно време ще се увеличава броят на починалите, смята той

От iNews

Числата наистина спадат, но още известно време ще се увеличава броят на починалите. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към Столична община, пред БНТ.

"Доказахме на народа, че когато експертно се управлява криза, умрелите и заболелите са по-малко. За съжаление в момента 113 000 души са активно болни. Това никога не е било. Това, с което се хвали Министерство на здравеопазването, точно обратното казват директорите на болниците. Тежко е положението по отношение на многото болни и лечението. Естественият ход на една пандемия е да започнат да намаляват случаите, когато се натрупа достатъчно преболедувало и ваксинирано население", посочи професорът.

"Числата наистина спадат, но още известно време ще се увеличава броят на починалите. За съжаление такива са фактите. Хората трябва да са спокойни, но и да мислят за здравето си и за това на семействата и близките си", заяви Кантарджиев.

"Днес е Денят на добротата, който цели да се възпитават децата и хората да вършат добро. Трябва да си помагаме и да не си завиждаме. Имаме нужда от Ден на добротата, защото помагайки на хората, ти помагаш на себе си. Като злобееш и завиждаш, обикновено се натоварваш", каза още той.

"Вече веднъж сме правили избори през пандемия. Сега рискът за хората на изборите е по-малък, отколкото да отидат в супермаркетите. Трябва да се носят маските и да се спазват отстоянията, важно е да се проветрява, особено ако има събиране на хора в училищата и пред секциите. Има ли проветряване, рискът е по-малък. Администрацията, която е ангажирана с изборите, вече има опита от предишните избори. Мисля, че хората ще се справят. Хората от секциите трябва да мислят как да гласуват тези 113 000 и карантинираните", заяви професорът.

"Лично аз много се плаша, когато министър Кацаров каже, че няма да прави нещо, защото обикновено го прави. Не знам той знае ли какво е локдаун, но сега казва, че няма да има, но каквото каже, винаги става обратното. Сертификатът за антитела по документи се издава от 11 ноември нататък, но ако преди това си се изследвал, не можело. Според мен това е добра мярка за туширане на напрежението на хора, които са боледували и не са регистрирани, за да могат да ползват зелен сертификат. Това е хубаво", допълни Кантарджиев.

Водещи

Най-четени