Каракачанов: Малките пенсии да покриват поне прага на бедност 04.11 | 16:37

Ако споразумението с Канада не бъде разсекретено, парламентът не трябва да го одобрява, зоват патриотите

От iNews.bg

Правителството ще падне, ако минималната пенсия не стане 300 лв. Това заяви кандидатът за президент на "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО" Красимир Каракачанов на среща с КТ "Подкрепа", на която двамата с кандидата за вицепрезидент Явор Нотев бяха поканени официално от синдиката. Кабинетът ще си отиде и ако споразумението за икономическо сътрудничество с Канада /СЕТА/ бъде ратифицирано от парламента, както и ако депутатите отхвърлят инициираните от мен законодателни промени за борбата с радикалния ислям. Категорични сме и няма да отстъпим, допълни още Каракачанов.

На срещата с КТ "Подкрепа" Каракачанов и Нотев мотивираха последователно позициите си. Ще бъда честен с Вас – пред синдикални лидери да говоря за проблеми със заплатите би било самонадеяно. Ще Ви изложа обаче нашите тези по отношение на най-уязвимата социална група – пенсионерите. Свидетели сме на геноцид над българските пенсионери. Тези хора, които са работили за държавата 40 години, днес получават мизерни пенсии. Управляващите сами определиха, че прагът на бедност е 300 лв. Над 900 хил. пенсионери мизерстват с пенсии от по 157 лв. Ние настояваме в Бюджет 2017 минималната пенсия да се изравни с прага на бедността и няма да одобрим бюджета, ако това не стане. Обединени патриоти гласуваха "въздържал се" в бюджетна комисия. Има от къде да се вземат пари – над 1.2 млрд. лв. се губят от контрабандата на горива. Тези пари могат да се върнат в държавата с едно решение на министъра. Има също и излишък, който може да се насочи към пенсиите, обясни Каракачанов.

За СЕТА и ТТИП, споразуменията за икономическо сътрудничество с Канада и САЩ, които бяха повдигнати като теми от КТ "Подкрепа", Каракачанов и Нотев изразиха категоричната си позиция, че са против приемането им. СЕТА вече е одобрена от правителството, което означава, че и ТТИП също ще бъде прието. Споразумението с Канада обаче трябва да се ратифицира от парламента. Ако не бъдат отворени засекретените глави, ние категорично ще го отхвърлим. Не може да има тайна в документ, който засяга пряко суверенитета на държавата ни, беше категоричен Каракачанов.

Да не говорим, че с определени институти, които се въвеждат с него, реално се застрашават потребителските права и се занижават европейските стандарти за качество. Като президент ще поискам не само тук в България, но и общоевропейски референдум и за СЕТА, и за ТТИП. Лъжа е, че визите с Канада падат заради този документ. Те падат по силата на съвсем други международни актове. Аз лично питам – за какво ни е да паднат визите – да избягат още българи ли? Нещо повече – в международното право има реципрочност. Щом те държат визите за нас, нека и ние да въведем визи за американците и канадците, каза кандидатът за президент на "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО".

Ние с г-н Нотев имаме една национална кауза, около която искаме да се обединят всички българи – да оцелеем като нация! Заплахите за България са много и разнопосочни, и външни и вътрешни, посочи Каракачанов. Ние сме най-застаряваща и бързо изчезваща нация. След 40 години ще сме малцинство в собствената си родина. Виждате какво става с имигрантите, които ни заливат, с радикалния ислям, който настъпва в страната ни. По тази причина аз лично съм внесъл законопроект, свързан с този проблем, и ние ще настояваме пред управляващите той да бъде подкрепен в парламента, допълни той.

Кандидатите за президент и вицепрезидент на "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО" Красимир Каракачанов и Явор Нотев се срещнаха и с ръководството на Националната асоциация на хората с придобити увреждания. На срещата бяха обсъдени основните проблеми, свързани със злоупотребата с т.нар. инвалидни пенсии, лошата работа на ТЕЛК, както и липсата на цялостна държавна политика за пълноценен живот на хората с увреждания. Представителите на НАХПУ представиха своята програма за законодателни промени, а Каракачанов и Нотев се ангажираха да ги представят на депутатите.

Водещи