Каракачанов: Срещу България се води кампания с фалшиви новини 18.07 | 12:21

Компетентните органи да разследват и да се намесят, призова военният министър

От iNews.bg

Военният министър Красимир Каракачанов използва заседанието на Министерски съвет днес, за да каже, че срещу България се води кампания от фалшиви новини. Той уточни, че определени медии от десетина дни разпространяват лъжливата информация, че на български военни летища кацат самолети, които превозват нелегални мигранти от Германия и Европа. Каракачанов категорично опроверга този слух, предаде БГНЕС.

"Това е абсолютно невъзможно, поради факта, че без мое разрешение това не може да се случи, въпреки това съм проверил случая - такова нещо няма. Направих проверка през Агенцията за бежанците. Капацитетът на бежанските лагери е запълнен едва на 11%. Нови хора не са постъпвали за разлика от 2016 г., когато капацитетът е бил пълен до 103%", коментира Каракачанов.

Той призова правителството да вземе отношение по въпроса и да сигнализира компетентните органи да проучат кой организира подобна кампания, тъй като това е наказуемо по Наказателния кодекс. "Всява се смут и се прави опит да се създава напрежение в обществото и това не може да остане ненаказано”, заяви военният министър. "Последната фалшива новина е, че овцете и козите в Странджа се избиват, за да може там да се настаняват нелегални мигранти. Това не може да продължава, защото това е откровен саботаж срещу политиката на правителството и сигурността на държавата", заяви военният министър.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна уточни, че в последните 6 месеца сме работили единствено по Дъблинското споразумение и изтъкна, че Гранична полиция са заловили 26 души в два джипа на българо-сръбската граница. Борисов съобщи, че граничарите са ги дебнали 10 дни – денонощно, и добави, че при преследването един от джиповете се е преобърнал. Няма пострадали, уточни премиерът.

Водещи