Каракачанов: Цената за новите F-16 трябва да е около 2 млрд. лв. 04.06 | 16:07

По-рано Вашингтон се съгласи да ни продаде 8 изтребителя за над 1.6 млрд. долара

От iNews.bg

Стойността от 1,6 млрд. долара за придобиване на самолети F-16 е само рамка, коментира днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, след като Конгресът на САЩ одобрил възможността за купуване на цялостен пакет за осем многоцелеви изтребителя F-16, предаде БНР.

"Това е рамката, която Конгресът дава като максимум, която разрешава на правителството да сключи сделка максимум на такава цена. Това по никакъв начин не означава, че стойността на самолетите, ако ги закупим, ще бъде 1,673 милиарда (сумата, посочена от Конгреса на САЩ – б.р.). Това е таванът, който разрешава Конгресът. Давам пример със Словакия. Конгресът беше гласувал за Словакия 2,8 милиарда, а словаците сключиха договор на 1,8 млрд.", обясни министърът на отбраната.

"Ние имаме една рамка, която е гласувал парламента – 1,8 млрд. лева. Той ни гласува и възможност да се отклоним леко, но в края на краищата лично аз смятам, че можем да се отклоним  в рамките на разумното и изгодното за България. Около 2 милиарда лева е, според мен, максимумът на разумната цена. Малко повече от един милиард долара, грубо казано. По никакъв начин няма да бъде за сметка на способностите на самолета", каза Каракачанов.

От българското Министерство на отбраната съобщиха, че в момента тече двуседмичен срок, в който правителството във Вашингтон ще предостави проект на договор. В него очакваната цена за придобиване на самолетите с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара.

Министерството на отбраната поддържа тезата, че ако цената за самолетите е твърде висока и бъде платена, това би застрашило финансирането на проектите за военноморските и сухопътните войски. Допуска се и решение за разговори с други участници в процедурата.

През април премиерът Бойко Борисов заяви, че България иска "най-ниска цена" и че всичко е въпрос на преговори.

Водещи

Най-четени