Каракачанов замина за седмица за САЩ 03.10 | 09:56

Подписва Пътна карта за 10-годишно сътрудничество в отбраната

От iNews.bg

Заместник-министър председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще проведе работно посещение в САЩ в периода 03-10 октомври 2020 г. Посещението е планирано в контекста на усилията на двете страни за задълбочаване и разширяване на двустранното отбранително сътрудничество съгласно рамката на стратегическото партньорство, оповестена от министър-председателя на Република България Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп (25.11.2019 г.).

В рамките на визитата във Вашингтон ще се проведе среща между министъра на отбраната на Република България и секретаря по отбраната на САЩ Марк Еспер. Акцентите на дискусията между двамата министри ще бъдат подписването на 10-годишната Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и Република България, плановете за модернизация на българските Въоръжени сили, както и регионалните аспекти на стратегическата среда на сигурност, включително бъдещите планове на САЩ относно структурата на силите им. Пътната карта има за основа и надгражда Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО) от 2006 г., като задава рамка за непрекъснато развитие на способностите и готовността на българските Въоръжени сили чрез устойчиво сътрудничество в областта на отбраната с хоризонт 2030 г.

Предвидени са и срещи с представители на ръководството на Държавния департамент, както и с директора на Агенцията за сътрудничество в сигурността и отбраната (DCSA) и срещи в Сената на САЩ.

След приключване на срещите във Вашингтон, българската делегация ще отпътува за Нешвил, щата Тенеси, където ще бъдат проведени срещи в Командването на Националната гвардия на САЩ – щата Тенеси, както и с губернатора на щата. Посещението в Нешвил е израз на отличното сътрудничество между министерствата на отбраната и въоръжените сили на двете държави по линия на Програмата за партньорство с Националната гвардия на щата Тенеси.

Програмата за партньорство започва по инициатива на Националното бюро на гвардията на САЩ през 1993 година. В рамките на 25-годишното партньорство с Националната гвардия на САЩ - щата Тенеси са проведени над 550 мероприятия. През последните години усилията на двете страни са насочени към изграждане на способности, свързани с оперативната съвместимост; развръщането на Сухопътните войски; военната медицина; повишаване на способностите на силите за специални операции; въздушни операции; логистика; киберсигурност и др.

Водещи

Най-четени