Каракачанов награди военни разузнавачи 11.01 | 16:25

Навършват се 111 години от създаването на шпионската секция на Българската армия

От iNews.bg

111-ата годишнина от създаването на българското военно разузнаване отбеляза служба "Военна информация" (СВИ) с тържествено събрание, днес, 11 януари 2019 г. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев положиха венци пред паметниците на загиналите при изпълнение на служебния си дълг военни разузнавачи. 

В приветствието си министър Каракачанов подчерта, че "Военна информация" винаги е била най-добрата българска разузнавателна служба и благодари на ръководството и целия личен състав, че продължават да поддържат високия й авторитет и да изпълняват своите задължения. Всяка държава трябва да има свои надеждни разузнавателни структури, които да гарантират добиването на достоверна информация и нейния точен анализ, за да може държавното ръководство да взема правилни информирани решения, подчерта министърът на отбраната. По думите му работата на българското военно разузнаване в лицето на службата е изключително ценна за сигурността на страната. 

Генерал Андрей Боцев поздрави целия личен състав по повод годишнината и заяви, че стратегическото военно разузнаване винаги е било част от системата за национална сигурност и неговата роля става все по-значима. Той изрази своята признателност за точното и своевременното подпомагане в оценката на измененията и анализа на средата на сигурност и допълни, че и занапред ще разчита на пълната и достоверна информация за динамичната картина, която експертите на "Военна информация" изграждат с много труд и постоянство.

Директорът на службата бригаден генерал Пламен Ангелов заяви, че военното разузнаване винаги е било посветено на защитата на националния интерес и достойно е изпълнявало своето призвание. "Изминалите 111 години са го доказали по убедителен и безспорен начин, за това имаме повод за професионално самочувствие", допълни директорът на службата. Бригаден генерал Ангелов увери целия личен състав, че постигнатите през 2018 г. резултати и високи оценки за дейността показват, че службата успешно е изпълнила планираните задачи. Той заяви, че се е работило мобилизирано, с висок темп, защото интензитетът, с който работи доброто разузнаване, е правопропорционален на динамиката на международните отношения и средата за сигурност. 

По повод на 111-ата годишнина от създаването на военното разузнаване и за постигнати високи резултати военнослужещи и цивилни служители бяха наградени от министъра на отбраната, началника на отбраната и директора на службата. 

На събранието присъства и командирът на 68-ма бригада "Специални сили" бригаден генерал Явор Матеев. Директорът на службата отбеляза отличното взаимодействие с бригадата по изграждането и окомплектоването с личен състав на съвместни разузнавателни органи. Бригаден генерал Пламен Ангелов отличи командоси от 68-ма бригада за постигнати успехи в съвместни мисии.

През 1908 г. на 12 януари (нов стил) влиза в сила Указ № 190 на княз Фердинанд, с който Информационното бюро към Оперативното отделение на Щаба на армията се трансформира в Разузнавателна секция. С министерска заповед № ОХ-49 от 11 февруари 1997 г. 12 януари е обявен за официален празник на българското военно разузнаване.

Водещи

Най-четени