Каракачанов разкри срамни далавери в армията: Кубинки за 255 лв. 28.06 | 11:15

Измами със стари излъскани на ръка боеприпаси, корупционни схеми с търгове за храна на войниците

От iNews.bg

Вицепремиерът и военен министър разкри, че в армията са правени далавери, като например закупуването на кубинки по 255 лв. чифта.

"С парите за българския войник не трябва да се заиграва. Ясно е, че досега е имало корупционни схеми, от които някой се е възползвал. Това е било за сметка на българските мъже и жени, които пазят страната ни. Имало е например купуване на обувки за 255 лв. Години наред се провалят обществените поръчки за храна. Това се нарича мародерство и не трябва да се позволява в нито едно отношение", заяви вицепремиерът по БНТ.

Според него навсякъде, дори в нормални магазини, може да се намерят и по-евтини и по-добри обувки от закумените на космическа цена.

Военният министър разкри още, че армията продавала стари боеприпаси за 5-8 на сто от стойността им, а после някой ги излъсквал и ги продавал 15 пъти по-скъпо. Каракачанов отказа да назове с имена виновниците за тези корупционни схеми.

По думите му "в някои съединения в армията има 25% недокомплект", като най-тежко е положението в сухопътни войски.

"Искам в следващия бюджет да бъдат договорени по-високи заплати, защото в момента те са изключително ниски. 608 лв. е основната заплата. Не искам да извивам ръцете на никой, увеличението е въпрос на разговори, но ще продължим да настояваме за това", отсече военният министър.

Той коментира и поръчката за закупуване на нов изтребител за българската армия. "Още миналата година Народното събрание гласува за необходимите средства за два от видовете въоръжени сили, а именно за закупуване на нов изтребител и мултифункционален патрулен кораб за Военноморските сили", каза Каракачанов.

"Сухопътните войски не бяха включени в това решение на Народното събрание, не бяха предвидени средства за тях. Моята идея е да се включи и проектът за сухопътните войски, който предвижда средства и за тях. И трите вида въоръжени сили да се движат едновременно. Една от грешките, която се е правила досега, е да се даде приоритет на една от видовете въоръжени сили. Не можем да разделяме българските военнослужещи на такъв принцип", категоричен бе вицепремиерът.

Той обясни, че това предложение е внесъл в Министерския съвет миналата седмица - да се включи и проекта на сухопътни войски за нова бронирана машина и трите проекта да се движат заедно. И допълни, че за да не се натоварва бюджетът, министерството му е предложило инвестиционните проекти да се разтегнат във времето.
 
"Както каза премиерът, парите са малко, а нуждите са много. България е нужно да договори онези условия, които са максимално изгодни за българския данъкоплатец и българския бюджет. Но в същото време проектите не трябва да се забавят", посочи той.
 
"Модернизацията на българската армия, макар и разтеглена до 10 години, е 3,5 млрд. лв. Нормално да има прозрачност за това как са взети решенията, как са правени класациите, как са оценени техническите параметри на офертите. Аз съм разпоредил проверка на инспектората на поръчката за изтребителя", каза Каракачанов.

Водещи

Най-четени